Un român are jumătate din salariul unui ceh sau al unui slovac, dar unele materiale de construcţie pentru renovarea locuinţelor sunt la costuri similare

4 feb 2016 Autor: Liviu Popescu

Un român încasează aproximativ jumătate din salariul brut al unui ceh (de aproximativ 1.000 de euro), sau al unui croat sau slovac, dar costurile unor materiale de construcţie folosite în renovarea caselor sunt similare cu cele din ţările din regiune, potrivit unei cercetări efectuate de BCR, cel mai mare jucător din sistem.

Astfel, un român (cu un salariu mediu brut lunar de aproximativ 500 de euro) plăteşte acelaşi costuri pentru materialele de renovare ca şi cehii sau croaţi. Totodată, comparativ cu celalate ţări din regiune, românii plătesc cel mai mult pentru un sac de ciment de 25 de kilograme, respectiv 3 euro (aproximativ 13 lei). Pentru vopsea, materiale utilizate în interior, un român scoate din buzunar 19 euro, în timp ce în Slovacia, preţul pentru acelaşi material este de 22 de euro. De asemenea, România are un nivel similar al preţurilor de consum al gospodăriilor faţă de Cehia, Croaţia sau Slovacia, mai notează BCR.

 

 
Cuvinte cheie:
roman
, costuri
, renovare
, salariu
, constructie
, locuinte
, bcr
, regiune
, case
, cercetari
, crestere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide