Business Construct

Unelte - Makita: Vom exporta 97%

Unelte - Makita: Vom exporta 97%

Makita a investit la Branesti 16 mil. euro, urmand ca alte 11 mil. euro sa fie alocate pana la finalizarea primei etape de dezvoltare a fabricii

25.10.2007, 14:36 958

Makita va ajunge la investitii de 40 de milioane de euro in urmatorii doi ani pe piata romaneasca, dupa ce a investit deja 16 milioane de euro in deschiderea unei unitati de productie langa Bucuresti.
"Am luat decizia de a construi o fabrica in Romania in 2002-2003 si anul acesta in februarie am inceput productia de scule electrice la Branesti. In viitorul apropiat vrem sa ajungem la o capacitate anuala de productie de un milion de masini electrice", a declarat Masahito Goto, presedintele corporatiei Makita.
In urma investitiilor Makita in fabrica de la Branesti, capacitatea de productie va atinge pana in 2009 un nivel de un milion de scule electrice profesionale - adresate companiilor care utilizeaza astfel de produse si mai putin catre clientii persoane fizice -, triplu fata de nivelul de productie pe care il are in prezent.
"Am ales sa deschidem o fabrica in Romania datorita pozitiei strategice, care ne permite sa livram produse catre Rusia si Ucraina, doua piete care se dezvolta puternic in prezent, precum si catre Europa de Vest. In plus, locatia de la Branesti ne permite un acces rapid catre portul Constanta si catre Bucuresti", afirma Adel Mamut, directorul general al Makita EU, subsidiara locala a grupului Makita. In prezent, Makita exporta produse din Finlanda catre Ucraina si Rusia.
Potrivit lui Mamut, Makita EU estimeaza pentru acest an vanzari de 10 mil. euro la fabrica din Branesti. Fabrica
si-a inceput activitatea in luna februarie si produce masini de gaurit cu percutie, polizoare unghiulare si rotoare pentru scule electrice, urmand ca anul viitor gama de articole sa fie extinsa la circa 10-12 tipuri de masini electrice.

Makita va angaja 500 de oameni la Branesti
Pana in prezent, Makita a investit la Branesti 16 milioane euro, urmand ca alte 11 milioane de euro sa fie alocate pana la finalizarea primei etape de dezvoltare a fabricii. Compania isi va majora capitalul social cu 7,2 milioane euro, la 26,2 milioane euro, fondurile urmand sa fie utilizate pentru achizitia de echipamente si componente si pentru marirea capacitatii de productie.
"In faza a doua a proiectului, vom construi o noua hala de productei, de 16.000 metri patrati, langa cea pe care o detinem acum, de 15.000 metri patrati. Investitia totala la fabrica va ajunge in umatorii doi ani la 40 milioane euro", a spus Mamut. Investitia initiala cuprinde si dezvoltarea infrastructurii necesare fabricii, respectiv statie de epurarea proprie, centrala electrica si conducta de gaze adusa de la 9 kilometri.
Fabrica, care se intinde pe o suprafata de 67.000 de metri patrati, are in prezent aproximativ 170 de angajati, urmand ca pana la sfarsitul anului 2009 sa ajunga la peste 500 de oameni.
"Localitatea Branesti are patru licee care pot furniza personalul necesar pentru fabrica noastra. Vrem ca anul urmator sa inauguram doua clase industriale, cu profesori de la Makita, la Liceul Industrial din Branesti pentru a pregati viitori specialisti in productia de masini electrice", a afirmat Mamut.
Makita detine 40% din piata japoneza de unelte electrice, precum si 20% din piata mondiala in domeniu, potrivit ambasadorului Japoniei, Kanji Tsushima. Potrivit acestuia, in prezent sunt 12 companii japoneze active pe piata romaneasca, cu un total de 15.000 de salariati.

Reprezentanta din Romania, crestere de 30%
Corporatia japoneza are o reprezentanta de vanzari pe piata romaneasca din 1999. Makita Romania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 12 milioane de euro, in avans cu circa 30% fata de anul trecut.
"Estimarea cresterii afacerii pentru acest an are la baza dezvoltarea sectorului de constructii din Romania", a declarat directorul executiv al Makita Romania, Victor Nica.
Piata locala de unelte electrice profesionale va depasi 50 de milioane de euro, in crestere cu circa 20-30% fata de anul precedent, potrivit estimarilor Makita. Principalii concurenti ai companiei in Romania sunt Bosch, Black&Decker sau Hilti.
Grupul japonez detine noua unitati de productie de masini electrice de gaurit, surubelnite electrice, rotopercutoare, fierastraie electrice, motofierastraie, generatoare in Japonia, China, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada, Brazilia, Germania si Romania.
Corporatia Makita a realizat la sfarsitului anului financiar incheiat in martie 2007 afaceri de 1,7 mld. euro, in crestere cu circa 22% fata de anul trecut. Grupul a fost format in 1915 de catre Masaburo Makita in localitatea Nagoza din Japonia avand ca domeniu de activitate vanzarea, repararea motoarelor si transformatoarelor electrice.
In 1955, Jujiro Goto devine presedintele Makita, cel care avea sa transforme compania intr-un grup international puternic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO