Business Construct

Utilaje: Mari dar putine

Utilaje: Mari dar putine

Marcom a organizat luna trecuta un targ de utilaje langa DN1 pe 10.000 mp, unde a prezentat 100 de utilaje, dupa ce a decis sa renunte la participarea la Construct Expo

27.05.2009, 13:54 323

Piata de utilaje terasiere, care nu cuprinde macaralele si alte utilaje de constructii cum ar fi betonierele, ar putea scadea puternic anul acesta, de la circa 3.000 de utilaje vandute la 1.200 de unitati, nivel similar cu cel inregistrat in 2006, din cauza reducerii activitatii din constructii.

„A scazut puternic ponderea utilajelor mici, buldo-excavatoare sau miniexcavatoare, din cauza reducerii proiectelor imobiliare si au crescut vanzarile pentru cele mari, utilizate in infrastructura. Clientul final, constructorii, mai ales cei mici, nu mai achizitioneaza utilaje pentru ca nu au siguranta finantarii lucrarilor pe care le deruleaza", a declarat Constantin Marcu, directorul general al companiei Marcom, cel mai mare distribuitor de utilaje de pe piata.
In plus, reprezentantul Marcom afirma ca a fost nevoit sa recupereze mai multe utilaje de la firmele de leasing de la inceputul anului. Compania a inregistrat anul trecut afaceri de 337 mil. lei (91,5 mil. euro), in crestere cu circa 13% fata de anul precedent, insa pentru 2009 estimeaza o reducere la jumatate a businessului.
„In primul trimestru vanzarile noastre au scazut de 4,5 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce piata a scazut de opt ori. Pentru anul acesta speram sa depasim jumatate din vanzarile pe anul trecut", a declarat Marcu, care spera ca proiectele de infrastructura sa inceapa mai puternic in urmatoarea perioada pentru a reduce scaderea vanzarilor. Valoric piata de utilaje terasiere a ajuns anul trecut la circa 236 de milioane de euro, la un pret mediu de 80.000 de euro/unitate.
Scaderea pietei de utilaje este reflectata si de vanzarile de buldoexcavatoare, cel mai popular utilaj, care in primul trimestru au inregistrat o scadere de peste 10 ori a vanzarilor, de la 425 de unitati in primele trei luni din 2008 la 37 de unitati in primul trimestru din 2009.
 
Revenirea, abia la sfarsitul anului. „Vanzarile de utilaje mari de 12-45 de tone si-ar putea reveni la sfarsitul anului, insa cele mai mici, destinate lucrarilor de locuinte, ar putea reveni pe crestere abia in al doilea semestru al anului viitor", spune Jean Sebastian Blanc, sales promotion manager Komatsu Europe, producator de buldozere.
In ciuda scaderii vanzarilor, distribuitorii de profil nu iau in considerare inchirierea utilajelor, pentru ca nu exista legi care sa protejeze furnizorul in cazul in care utilizatorul final aduce utilajul avariat. Marcom nu intentioneaza sa reduca preturile anul acesta, decat in limita stocului disponibil.
„Doar in cazul utilajelor achizitionate anul trecut, cand euro era 3,9 lei, de exemplu, si acum este la 4,1-4,2 luam in considerare reducerea preturilor", afirma Marcu. Marcom distribuie doar 5-6% utilaje second-hand, restul fiind nou-primite de la producatori.
Compania a organizat luna trecuta un targ de utilaje langa DN1 pe o suprafata de 10.000 de metri patrati, unde a prezentat 100 de utilaje noi si second-hand, dupa ce a decis sa renunte la participarea la Construct Expo Utilaje, organizat in fiecare an la centrul expozitional Romexpo, pentru al doilea an consecutiv.
„Am decis inca de anul trecut din vara sa nu mai participam la Construct Expo Utilaje, pentru ca nu am acceptat conditiile de acolo. Spatiul era foarte ingust si riscam sa apara accidentari. Am decis sa participam din doi in doi ani, dar anul acesta am considerat ca cheltuiala ar fi fost prea mare, iar rezultatele sunt de obicei nule la acest targ", explica Marcu.
Marcom, detinut de oamenii de afaceri Constantin si Monica Marcu, a fost infiintata in 1992 si distribuie utilaje de constructii marca japoneza Komatsu (buldoexcavatoare, miniincarcatoare, manipulatoare telescopice, excavatoare, buldozere), macarale Potain, automacarale Grove sau manipulatoare pentru materiale Sennebogen. Principalii concurenti ai Marcom sunt Terra Romania (distribuitor al marcii JCB), Bergerat-Monnoyeur, (distribuitor al utilajelor Caterpillar) si Liebherr (reprezentantul local al marcii omonime).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO