Business Construct

VIDEO ZF Live. Andreea Comşa, Premier Estate Management: Vânzările de apartamente noi vor depăşi, în premieră, vânzările de locuinţe vechi în Bucureşti

Autor: Roxana Rosu

13.04.2016, 00:05 1441

Vânzările de apartamente noi vor depăşi în acest an, în premieră, vânzările de locuinţe vechi în Bucureşti, volumul total al pieţei fiind undeva la 19.000  de apartamente tranzacţionate.

„Anul acesta, în Bucureşti, se vor vinde circa 10.000 de apartamente noi, faţă de 8-9.000 vechi. Balanţa a început să se schimbe anul trecut. În urmă cu 4-5 ani se vindeau cam 2.000 de aparta­mente noi, dar acest segment a fost susţinut puternic de Prima casă“, a spus la ZF Live Andreea Comşa, managing director Premier Estate Management.

Piaţa rezidenţială a început anul în ur­care, influenţată şi de discuţiile pri­vind legea dării în plată, care i-au făcut pe mulţi cumpărători să se gră­bească şi să ia credit pentru casă. Astfel, vân­zările prin Prima casă şi-au con­tinuat ritmul „fulminant“, dar şi locuin­ţele scumpe, de peste 100.000 euro, sunt pe plus.

În opinia reprezentantului Premier Estate, preţurile apartamentelor sunt destul de mici în Capitală, în condiţiile în care două camere, undeva la 40 mp su­pra­faţă utilă, costă şi 35-40.000 euro. Pe de altă parte, un astfel de proiect nu poate oferi prea mult din punct de ve­dere calitativ şi starea lui depinde mult de gradul de responsabilitate al dez­vol­ta­torului.

„O suprafaţă utilă de 39-40 mp înseamnă cam 1.000 euro mp util. Deci cel construit e 700-800 euro. Preţul pentru dezvoltator ajunge la circa 500 euro metrul pătrat. Deci marja netă e cam 30% pentru dezvoltator.“

Potrivit imobiliare.ro, preţul mediu la locuinţele noi a crescut cu 6,9% în trimestrul întâi, la o medie 1.144 euro mp util la apartamentele noi, în timp ce la cele vechi media a ajuns la 1.050 euro mp util, cu un plus de  2,6%.

Per total, până la finele lui 2016 vor fi livrate în Bucureşti circa 10.000 de apartamente noi, faţă de 11.000 anul trecut, scăderea fiind explicată prin mo­difi­carea tipologiei proiectelor. Astfel, circa 6.000 de apartamente vor fi fina­lizate în centru-nord şi spre periferia din nordul oraşului, majorita­tea fiind com­plexuri cu mai puţine locuinţe decât cele livrate în anii precedenţi în alte zone.

„Se construiesc multe proiecte în zone centrale şi de nord şi nu aşa multe doar la periferie. Sunt proiecte cu mai puţine apartamente. Cam tot ce se livrează se şi vinde.“

Andreea Comşa atrage însă atenţia că foarte mulţi clienţi dau bani ca avans pentru apartamente care sunt încă în proiectare, pe terenuri care nu au toate autorizaţiile sau în blocuri care au doar structura de rezistenţă şi comparti­men­tarea spaţiilor.

„Se cumpără şi pe un teren pe care nu e nimic, un teren care nu are încă au­to­rizare completă, nimic construit. Sunt oameni care rezervă locul fără să vadă nimic clar. E o nebunie prin Prima casă.“ Consultantul imobiliar dă ca exem­plu un proiect din sudul Capitalei pentru care a vândut 60 de apartamente în două luni, proiectul fiind încă în prima fază de construcţie, fără finisări.

„Oamenii se înghesuie să cumpere fără să vadă cum arată la final.“

Decizii pripite de acest gen sunt periculoase pe termen lung, când e vorba de a contracta un credit pe 30 de ani. Dincolo de posibila vină pe care o poartă băncile, dezvoltatorii sau agenţii în apariţia unor situaţii de criză, şi clienţii sunt responsabili atunci când semnează ceva prematur, fără un calcul exact şi lasându-se influenţati de cei din jur.

„E ca un efect de turmă. Sunt clienţi educaţi, dar şi mulţi clienţi puţin educaţi, uşor de influenţat de agent, care poate fi foarte agresiv în promovare.“ 

Pe de altă parte, reprezentantul Premier Estate Management spune că programul Prima Casă a fost esenţial în dezvoltarea pieţei imobiliare şi a ajutat mulţi tineri să îşi cumpere o casă. Totuşi, sectorul trebuie să evolueze şi trebuie găsite alte soluţii de finanţare de către bănci, fără implicarea statului. În plus, Prima Casă a menţinut mare parte din domeniul rezidenţial într-o zonă de preţ care nu permite dezvoltările de calitate înaltă, iar această situaţie trebuie să înceteze, a mai spus Andreea Comşa.

Întrebată când crede că vom vedea în Bucureşti primul bloc vechi dărâmat pentru a face faţă unuia nou, ea a spus că nu crede că acest moment va fi mai devreme de zece ani, abia atunci când investitorii nu vor mai avea de ales, când nu vor mai avea terenuri libere.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO