Business Hi-Tech

35 de instituţii au achiziţionat Iphone 7: ”Să confirmaţi dacă este negru mat… nu vrem lucios”

35 de instituţii au achiziţionat Iphone 7: ”Să...

Autor: Departamentul Social

17.05.2017, 12:47 3092

35 de instituţii de stat din România, de la primăria gorjeană Peştişani sau cele din Copşa Mică şi Caracal, până la Serviciul Judeţean de Pază Olt, SRI, Guvern, Curtea Constituţională sau Statul Major General al Armatei, au decis că iPhone 7 este cea mai bună achiziţie pentru ele şi au investit banii măcar într-unul, sau, în unele cazuri, în 11 bucăţi precum Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, după cum arată anunţurile de achiziţie consultate de Gândul.

Ironia face ca prima instituţie din România care şi-a luat iPhone 7, la doar trei zile după lansarea oficială din septembrie 2016, să fie Curtea de Conturi, adică cea care verifică justeţea şi legalitatea achiziţiilor tuturor instituţiilor de stat din ţară, mai arată Gândul.info.

Serviciul Judeţean de Pază Olt a fost cât se poate de clar în anunţul de achiziţie pentru cele două iPhone 7 pe care şi le-a luat acum două zile: „Vă rugăm să confirmaţi dacă este negru mat… nu vrem lucios”.

Pe 15 mai, două anunţuri de achiziţie de iPhone 7 şi iPhone 7 Plus, cu memorie de 128 GB, au fost lansate de această instituţie în SEAP şi apar ca fiind onorate de Emag, contra sumelor de 3.151 lei, respectiv 3.697 lei.

Directorul SJP Olt, Emil Popa, este luat total pe nepregătite de vestea că instituţia s-a tocmai s-a înnoit cu două telefoane iPhone 7 pe care a plătit vreo 1.500 de euro: „Nu ştiu să vă spun, că nu m-am ocupat. Eu vin după nuntă, m-am căsătorit şi nu ştiu să vă spun, o să vorbesc cu directorul adjunct, cu şeful de serviciu…”, spune el pentru Gândul.

Câteva ore mai târziu, directorul Emil Popa tot nu i-a dat de cap, dar e sigur de un lucru: „Ce apare pe SEAP acolo, chiar de am fi vrut să luăm, nu am bani prevăzuţi pentru aşa ceva, era imposibil să le achiziţionez. Eu nu am bani prevăzuţi pentru aşa ceva, eu nu aş putea să fac o achiziţie când eu nu am banii aprobaţi de CJ Olt pentru aşa ceva”.

Întrebat cine a făcut totuşi achiziţiile în SEAP, Emil Popa spune: „Acum ştiţi cum e, se pasează, că am făcut o simulare, şefu’ am intrat, ne-am uitat, că nu ştiu ce… Ştiţi cum e… Au intrat acolo să vadă, îmi zic ei mie acuma, oricum ei sunt şi noi… Am şi hârtiile în faţă. Într-adevăr, au vrut să intre pe acolo, dar vă spun… Eu nu am cum să iau aşa ceva, pentru că nu am niciun leuţ”.

.Comuna gorjeană Peştişani, din apropiere de Târgu Jiu, este celebră pentru două lucruri: acolo, în satul Hobiţa, s-a născut Constantin Brâncuşi, iar 141 de ani mai târziu, pe data de 3 mai, primarul a plătit aproape 4.000 de euro către Telekom România, pentru un iPhone 7 negru şi unul Rose Gold (roz auriu), cu memorie de 256 GB (cea mai mare disponibilă), la preţul de 1.067 de euro bucata (aproximativ 4.800 de lei), precum şi pentru trei Samsung Galaxy S8 culoare „orchid grey”, la preţul de 859 euro bucata (aproximativ 3.867 lei), conform anunţului din SEAP.

Fost ziarist în presa locală din judeţul Gorj, primarul PSD Cosmin Pigui înţelege cum a devenit un subiect de presă: „Am devenit vedetă. Eu vin din privat, din presă chiar. Nu am folosit decât cel mai bun calculator pentru angajaţii mei de la ziar, scule bune ca să faci treabă bună şi care să şi ţină. Privitor la legalitate, nici nu se poate discuta, transparenţă este la maxim. Diferenţa între mine şi alţii este că eu sunt transparent şi o fac pe SEAP, alţii o fac cu referat de necesitate şi atât, fără sistemul electronic de achiziţii publice”.

Pigui explică pentru Gândul că este prima achiziţie de acest fel de când a venit la primăria din Peştişani, în 2016, şi că a luat această măsură pentru că mai multe telefoane de serviciu i s-au spart sau au probleme tehnice, dar şi pentru că vrea să îşi motiveze subordonaţii care merită şi să le taie celorlalţi care nu-şi fac treaba scuza că nu au cu ce. Unul dintre cei care va folosi un iPhone 7 este chiar el însuşi. Primarul spune însă că telefoanele nici nu au fost încă livrate de Telekom la Peştişani, deşi au trecut aproape două săptămâni.

„Trebuia să iau un model prost şi de acum 3-4 ani, care peste 5 ani ce făcea? Am luat un model care este la zi, peste 4 ani nu o să mai fie la zi. Hai să ne uităm la preţuri, nu sunt luate cu nu ştiu ce firmă, cum fac alţii, e luat oficial, legal. M-au sunat unii să le iau şi lor astfel de telefoane, că nu le găsesc la aceste preţuri. Că eu dacă am luat 5, am negociat cu ei. Eu sunt cu cugetul împăcat. În secunda în care s-a scris de mine, alţii au furat sute de milioane de euro”, se apără primarul fost jurnalist, deşi preţurile plătite de el, conform anunţului de pe SEAP, sunt aceleaşi ca şi în magazinele de retail şi sunt cele mai mari plătite de o instituţie publică pentru un iPhone 7, conform anunţurilor din SEAP.

La sute de kilometri distanţă, în judeţul Maramureş, comuna Remetea Chioarului, de lângă Baia Mare, este fană Android pe telefon, însă nu poate renunţa nici la Apple: s-a înnoit pe 13 aprilie cu un Samsung Galaxy S7 Edge Black, un Samsung Galaxy S8 Plus Black, un Samsung Galaxy J5 DS Black, dar şi un laptop Apple Macbook Air 13. Nota de plată a fost de 10.500 de lei (peste 2.300 de euro), plătiţi către Repka Electronics din Baia Mare. Pe 15 mai, primăria maramureşeană şi-a luat şi trei huse, ca să nu le stea telefoanele de lux în praf, precum şi o baterie de Samsung. Cost total, încă 993 de lei.

Până să prindă pasul cu tehnologia nou achiziţionată, la primăria Remetea Chioarului dacă suni pe fix, intră faxul, iar primarul PMP Călin Ovidiu Petrică nu a putut fi contactat de Gândul, nici măcar pe Facebook, pentru a explica dihotomia Android-iOS din comuna pe care o conduce.

iPhone 7 de stat se află însă în posesia directorului de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Măgurele şi a primarului din comuna Peştişani, judeţul Gorj: au costat 4.575 de lei, respectiv 4.800 de lei. „Eu sunt cu cugetul împăcat. În secunda în care s-a scris de mine, alţii au furat sute de milioane de euro”, spune primarul din Peştişani. Premiul pentru cea mai bună afacere trebuie să meargă însă la Serviciul Public Local de Termoficare Braşov, care şi-a scos un iPhone 7 Plus la doar 979 lei de la Orange, în timp ce premiul pentru cel mai scump accesoriu merge la procurorii DNA, care au plătit 360 de lei pe o husă de piele pentru iPhone 7.

Şi la Caracal primăria a plătit în total, în perioada martie-aprilie 2017, 30.502 lei, adică în jur de 6.800 de euro, pe 10 iPhone 7 şi iPhone 7 Plus (de 32 GB şi 128GB, culorile negru, JetBlack şi Gold), conform anunţurilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Primarul PSD Dumitru Liviu Radu nu mai poate fi contactat pe acest subiect, secretara domniei sale închizând telefonul în faţa insistenţelor Gândul: „Nu este momentan. Nu ştiu să vă spun când revine, săptămâna aceasta e posibil să nu revină la birou. Este la nişte cursuri”.

O altă comună care şi-a luat un iPhone 7 Plus, auriu, cu memorie de 32 GB (cea mai mică disponibilă) este Celaru, din judeţul Dolj, care a plătit 3.193 de lei pe 12 aprilie, la Flanco. Primarul PNL Lucian Lion nu a putut fi contactat de Gândul.

La Copşa Mică, la primărie, un iPhone 7 Silver de 32 GB a ajuns pe 9 decembrie 2016, de la Emag, contra sumei de 2.775 lei (probabil o ofertă cu reducere, preţul depăşind de obicei 3.000 de lei).

Megaoferta s-a strigat însă la Braşov, pe 9 martie 2017, când Serviciul Public Local de Termoficare şi-a achiziţionat cel mai ieftin iPhone 7 din dotarea statului, cel puţin dintre cele cumpărate prin achiziţie publică, pe SEAP: un iPhone 7 Plus 32 GB, culoarea Rose Gold, la doar 979 lei – „ofertă business” de la Orange, unde preţul întreg era de 3.186 de lei.

Cele mai multe aparate iPhone 7 au fost cumpărate de Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor şi care gestionează aeroporturile Otopeni şi Băneasa. Aici, din 6 ianuarie până pe 2 mai 2017, s-au cumpărat 11 bucăţi de iPhone 7 sau 7 Plus, cu memorii de 32GB şi 128GB, cel mai scump costând 3.875 de lei. S-au cumpărat însă şi un iPhone 6S şi unul 6S Plus, modele mai vechi, care au costat 2.353 de lei, respectiv 2.833 de lei. În total, Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti a plătit pe telefoanele iPhone, atât cele model 7, cât şi model 6, 41.055 lei, adică peste 9.100 de euro.

La Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, cunoscut pe scurt drept Măgurele, s-au achiziţionat 5 bucăţi de iPhone 7, din 21 noiembrie 2016 până în luna mai 2017, cel mai scump costând 3.360 de lei, iar cel mai ieftin 2.691 de lei – probabil o ofertă redusă de la Altex. În total, Institutul de la Măgurele a plătit pe cele 5 iPhone 7 achiziţionate suma de 15.468 de lei, adică aproximativ 3.400 de euro.

Al doilea cel mai scump iPhone 7 din instituţiile de stat din România se află în buzunarul lui Ion Sorin Zgură, directorul Institutului de Ştiinţe Spaţiale, filială a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, de la Măgurele. Instituţia a plătit pe un iPhone 7 Plus negru, cu memorie de 128 GB, 4.575 lei, de la firma Eneida Trading.

„Este telefonul meu de serviciu şi a fost achiziţionat printr-un proiect internaţional, în niciun caz din fonduri naţionale, de la buget. A fost cheltuială eligibilă. E telefonul meu. Îl folosesc în special pentru partea de foto, video, noi avem şi un departament media şi ajut colegii cu materiale”, a explicat directorul Ion Sorin Zgură, pentru Gândul, de ce a avut nevoie de un iPhone 7 de o mie de euro.

Ministerul Educaţiei a cumpărat pe 24 februarie 2017 un pachet de la Orange, pe care a plătit 8.700 de euro, bani europeni proveniţi din proiectul SIPOCA 17. De aceşti bani, a primit patru iPhone 7 de 32 GB, la 570 euro bucata, precum şi şase abonamente de telefonie mobilă la 32 euro plus TVA pe lună, plus şase abonamente de internet cu modem la 13 euro plus TVA pe lună.

Unitatea SRI 0920 din Bucureşti (pe strada Franceză) şi-a luat de la Altex, pe 7 decembrie 2016 un iPhone 7 şi un 7 plus cu 128 GB memorie, plătind 7.497 lei în total. Ulterior, şi-a mai achiziţionat diverse accesorii pentru iPhone 7 - folie securizată, şase încărcătoare auto şi huse de silicon negre pentru iPhone 7 şi 7 plus, plătind încă 665 de lei în total.

Armata a fost mai generoasă. Statul Major General (UM 01575) a achiziţionat pe 7 noiembrie 2016 şase telefoane iPhone 7, 128 GB negru, la preţul de 3.090 lei bucata, de la A.M.S. Expert Consult Total, plătind 18.540 de lei, adică peste 4.100 de euro. Ulterior, s-au mai luat două huse de iPhone 7 de câte 300 de lei şi 6 folii de câte 50 de lei.

Secretariatul General al Guvernului şi-a luat pachet de la Orange, pe 29 noiembrie 2016, plătind 2.059 de euro pentru patru iPhone 7 de 32GB „diverse culori”, la 515 euro bucata.

Banca Naţională a României a cheltuit banii doar pe două iPhone 7 de 128 GB, de la Emag, la preţul de 3.100 de lei bucata, însă şi-a luat şi modele mai vechi – un 5S sau un 6S, cheltuind în total pe telefoane Apple, din septembrie 2016 până în prezent 2.300 de euro (10.360 lei).

Monetăria Statului nici nu s-a uitat la noul iPhone, preferând să îşi ia modelul anterior, pe principiul „mai ieftin, dar mai mult”. Astfel, pe 13 telefoane iPhone 6S, Monetăria a plătit în 2017 31.550 de lei, adică aproximativ 7.000 de euro.

Judecătorii Curţii Constituţionale şi-au achiziţionat şi ei două iPhone 7, varianta cea mai modestă, de 32GB, Black, profitând probabil de o ofertă din preajma Crăciunului, de la Emag – 2.745 lei bucata, pe 23 decembrie 2016.

Procurorii DNA nu şi-au achiziţionat iPhone 7, ci doar accesorii pentru modele mai vechi de la Apple - două încărcătoare, două cabluri usb de 5 sau de 6, două cabluri USB de 4 şi trei cabluri USB pentru iPhone 6. Luxul pe care şi l-au permis procurorii anticorupţie de la lansarea vârfului de gamă de la Apple până în prezent – o husă de piele pentru un iPhone 7 care a costat 360 de lei. Firma de la care au fost achiziţionate toate accesoriile Apple a fost AMG Comservice.

Serviciile secrete au mers tot pe accesorii, nedând banii pe iPhone 7 sau pe alt model de telefon de la Apple, cel puţin în perioada de la lansarea 7-lui până în prezent. SIE şi-a luat 10 cabluri „lightning” (pentru încărcare rapidă) pentru iPhone 6 de la Cel.ro, la 45 lei bucata. STS şi-a luat încărcător de iPhone şi cablu de reţea cu 130 de lei, de la o firmă care nu are nici măcar site funcţional - Database Pro. SPP a achiziţionat un încărcător cu cablu de iPhone, la 32 lei de pe Cel.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO