Business Hi-Tech

500.000 de romani isi expun date si imagini personale pe Facebook. Ce risca? Cum comentati?

500.000 de romani isi expun date si imagini personale pe Facebook. Ce risca?
17.01.2010, 23:10 1123

Datele de pe Facebook, cea mai mare retea de socializare dinlume, nu sunt protejate si pot fi folosite oricand de alte persoanein diferite scopuri, iar usurinta cu care oamenii publica pe netdate private creste exponential riscurile la care se expun.
Probleme pornesc chiar din interiorul companiei care administreazaFacebook, scrie MSNBC, citand declaratiile unui fost angajat:"Toate e-mailurile trimise de cei 350 de milioane de utilizatori peFacebook raman stocate intr-o baza de date care poate fi accesatafoarte usor". Fostul angajat a dezvaluit de altfel ca angajatiiFacebook aveau cate o parola pentru a accesa conturileutilizatorilor, doi dintre acestia fiind concediati pentrumanipularea conturilor.
Apare astfel pericolul ca datele care sunt facute publice peFacebook sa nu mai fie controlate, putand fi vizualizate deoricine, in ciuda optiunilor de securitate ale retelei. Dateleinclud de obicei adresa, fotografii, stare civila, carti sau citatepreferate, dar si evenimente la care utilizatorii participa. Numaiin 2008 numarul bloggurilor de pe internet a fost estimat la 130 demilioane. Si ce este Facebook, daca nu o colectie de milioane deblogguri?

Acum si in Romania: pozele de pe Facebook, latelevizor
In Romania exista peste 520.000 de utilizatori ai Facebook,potrivit datelor statistice publicate de compania americana, iarlista include si vedete, oameni de afaceri si politicieni.
Usurinta cu care si romanii au ajuns sa posteze informatii privatepe internet precum si atitudinea neglijenta in ceea ce privesteaccesul la acest tip de informatii au adus in prim-planul atentieipublice date la care in urma cu 10 ani ar fi fost mult mai greu deajuns. Cateva exemple de informatii postate pe retele sociale careau ajuns in atentia marelui public: ce telefon mobil folosestefiica lui Mircea Geoana - presedintele PSD (un BlackBerry) -, sauce masina a primit cadou de majorat baiatul ministrului economieiAdriean Videanu (un jeep Volkswagen).
Nu doar copiii politicienilor sunt insa in vizor, si imaginile siinformatiile publicate pe Facebook de Sergiu Bahaian - principalulsuspect intr-un dosar privind o serie de fraude economice - sunt laindemana oricui. De la lista "prietenilor" lui pana la imagini sinote postate de el pe internet.
In ciuda acestor pericole, o mare parte dintre utilizatorii romanisunt increzatori. "Utilizez retelele sociale doar pentru a ramaneconectata cu prietenii, amicii si cunostintele mele, in niciun cazpentru a ma expune oricui. Nu accept ca prieteni decat persoane pecare le cunosc, sunt foarte atenta cu pozele si informatiile pecare le postez, deci nu vad de ce mi-as face griji. Networking-uleste important in ziua de azi si retelele de tip Facebookreprezinta una dintre cele mai accesibile modalitati de a comunicausor si rapid cu un grup cat mai larg de persoane. Consider ca panala punctul in care nu iti dezvalui prea mult viata personala,Facebook poate sa fie foarte util. Dupa, intr-adevar, poate devenipericulos", este de parere Adina Badarau, 22 de ani,studenta.
"Mi-am facut cont pe Facebook pentru a interactiona online cuprieteni care sunt in alte orase si chiar alte tari. Nu am luat incalcul posibilitatea folosirii datelor mele cu rea intentie in altescopuri de catre membrii retelei", a declarat la randul sauMirabela Mihai, contabila.
Facebook a pus la dispozitie un sistem de securitate pentruconturile utilizatorilor, in ceea ce priveste fotografiile, adresasi prietenii. Potrivit MSNBC, prin optiunea utilizatorilor de anu-si activa optiunile de securitate, Facebook intra in competitiecu Twitter, reteaua de socializare rivala, realizand un trafic maimare atunci cand informatiile acestora apar pe Google.
Pentru a realiza o mai mare securitate a informatiilor, Facebook aincheiat saptamana trecuta un acord cu McAfee, softul antivirus.Presa internationala a scris ca acordul nu reprezinta un adevaratscut impotriva viitoarelor atacuri asupra conturilor.
In baza acordului, McAfee ofera celor 350 de milioane deutilizatori ai Facebook sase luni de abonament la Internet McAfeesoftware de securitate, fara nicio taxa. Dar pentru a lua abonamentgratuit, McAfee cere utilizatorilor Facebook sa devina prima datafani ai companiei, ceea ce este o campanie buna de marketing pentrusoftware-ul antivirus.
A doua parte a intelegerii se refera la crearea unui serviciu caredetecteaza conturile care au fost compromise. Daca acest lucru s-aintamplat, McFee intervine, iar programul de scanare va cere sa fieutilizat de fiecare data cand se intra pe Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO