Business Hi-Tech

500 Startups, SUA: Vrem să investim anual în 2-3 start-up-uri locale de tehnologie. În România este mai ieftin să înfiinţezi un start-up decât în Silicon Valley

Robert Neivert, partener la 500 Startups: „Sunt câteva atuuri pe care le are România - nivelul sistemului de educaţie pe zona tehnică, în special pe IT (dezvoltare software), cadrul legislativ propice dezvoltării start-up-urilor, conexiunea foarte bună la internet, sistemul stabil de electricitate - un lucru important pentru a dezvolta un start-up (companii din Africa şi Orientul Mijlociu se confruntă cu astfel de probleme)“

Robert Neivert, partener la 500 Startups: „Sunt câteva atuuri pe care le are România - nivelul sistemului de educaţie pe zona tehnică, în special pe IT (dezvoltare software), cadrul legislativ propice dezvoltării start-up-urilor, conexiunea foarte bună la internet, sistemul stabil de electricitate - un lucru important pentru a dezvolta un start-up (companii din Africa şi Orientul Mijlociu se confruntă cu astfel de probleme)“

Autor: Ioana Nita

31.12.2016, 11:21 443

Fondul american de investiţii 500 Start­ups, care a finanţat în cei 6 ani de la înfiinţare cu aproape 300 mil. dolari peste 1.600 de com­panii la început de drum din indus­tria hi-tech, are în plan să-şi intensifice acti­vitatea pe piaţa „favorabilă start-up-urilor” din România, cu ţinta de a ajunge la un ritm de 2-3 tranzacţii pe an.

„Din aproape 50 de persoane cu care am discutat la prima mea vizită aici, mă aştept ca circa 5-10 să aibă un interviu cu noi. Dintre acestea vom alege 1-2 start-up-uri în care vom investi. Dacă vor fi de succes, vom reveni din şase în şase luni şi vom face în total 2-3 inves­tiţii pe an. Astfel, probabil că în următorii doi ani vom deveni cel mai activ investitor («seed investors») din România”, a declarat pentru ZF Robert Neivert, partener în cadrul 500 Startups.

Fondul american 500 Startups a investit în companii precum Wildfire - care a fost cumpărată de Google - sau Viki - preluată de Rakuten. Peste 50% dintre companiile din portofoliul fondului se află în afara SUA, majoritatea fiind localizate în Europa.

„Am investit şi în start-up-uri din Europa din Est, inclusiv în România. Marvin Liao, un alt partner în cadrul 500 Startups, a început să analizeze piaţa locală în ultimii ani şi a investit deja în câteva start-up-uri româneşti. Eu, fiind la prima vizită, nu am încă investiţii proprii în portofoliu”, a precizat el. În total, în cadrul 500 Startups sunt 35 de parteneri care caută în principal idei de business în zona tehnologică. Principalele criterii de care ţin cont aceştia pentru a investi sunt experienţa echipei (trebuie să fie aibă expertiză în domeniul ales), dimensiunea pieţei căreia i se adresează serviciul/produsul (trebuie să fie o piaţă mare, atât local, cât şi global), unicitatea în care serviciul/produsul dezvoltat rezolvă o anumită problemă, precum şi experienţa anterioară în dezvoltarea unui start-up.

Fondul american de investiţii a analizat îndeaproape piaţa locală în ultimii ani şi a ajuns la concluzia că România este un mediu propice pentru dezvoltarea de businessuri tech dat fiind că românii au un nivel ridicat de cunoştinţe IT, iar cadrul legislativ şi infrastructura sunt favorabile pentru înfiin­ţarea de start-up-uri.

„România are un sistem de învăţământ bun în zona tehnică, în special în dezvoltarea de  software. De asemenea este mai ieftin să înfiinţezi o companie aici decât în Silicon Valley, ceea ce permite start-up-urilor să experimenteze mai mult. În plus, şi sistemul legal şi infrastructura Capitalei şi a ţării susţin dezvoltarea de start-up-uri. În alte ţări este foarte greu să înfiinţezi o companie, spre exemplu în Africa. În România însă este uşor să înfiinţezi o companie, să găseşti dezvoltatori software etc.”, a explicat Neivert. El este şi adviser pentru compania locală Qualitance, specializată în furnizarea de servicii de dezvoltare şi testare software.

Cea mai mare provocare pe care o au însă start-up-urile româneşti este atragerea de finanţare. Pe plan local se realizează în principal doar investiţii de mici dimensiuni, pentru investiţii mari start-up-urile fiind nevoite să caute finanţare în străinătate. În prezent, cel mai activ investitor în start-up-urile locale de tehnologie este fondul 3TS Capital Partners. Acesta a investit până acum prin intermediul 3TS Catalyst România 10 mi­li­oane de euro în 10 start-up-uri - Smart Dreamers.ro, Elefant.ro, Vola.ro, Simartis Telecom, Green Horse Games, Avocant.net, Vector Watch, 123contactform, SmartBill şi Marketizator. De asemenea, un alt investitor activ pe plan local este Gecad Group.

„În România se fac investiţii mici pentru start-up-uri, la nivel de seed investment, astfel că pentru următoarele etape de dezvoltare, a doua rundă de finanţare, start-up-urile merg la Tel Aviv, Londra sau Berlin.“

„Pentru noi este un mediu propice pentru investiţii fiindcă noi suntem early investors”, a punctat Neivert. 500 Startups finanţează o firmă aflată la început de drum cu o sumă cuprinsă între 150.000-350.000 dolari, fondul american de investiţii devenind în urma investiţiei acţionar în cadrul companiei cu o participaţie de 5%.

„Investim în companii unde fondatorul are participaţia majoritară - 70%. Şi dacă are 60% este în regulă, dar nu este ceea ce ne dorim. Vrem să susţinem antreprenorii, nu instituţii financiare mari”, a subliniat el.  

În prezent se investeşte foarte mult în soluţii tehnologice pentru industria financiară, zona „fintech” având cea mai mare rată de creştere. De asemenea, se dezvoltă foarte multe aplicaţii software în domeniul sănătăţii, care să simplifice o serie de procese în sistemul medical. „The Internet of Things” (IoT) este una dintre tehnologiile prin intermediul căreia se dezvoltă în momentul actual o serie de soluţii, însă în special pentru segmentul B2B („business to business”).

„Cu tehnologia IoT este un <<hype>>. În zona de B2B se dezvoltă şi creşte foarte mult, însă pe partea de B2C („business to consumer” – n. red.) se investesc mulţi bani, însă sunt foarte multe eşecuri”, a menţionat Neivert, adăugând că zona de camere video pentru supraveghere şi cea de urmărire în timp real a vehiculelor sunt ariile în care tehnologia IoT are cel mai mult succes.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO