Business Hi-Tech

70% din producţia de echipamente IT&C a României, la Nokia

Foto: Ada Neagoe

70% din producţia de echipamente IT&C a României, la Nokia

Autor: Adrian Seceleanu, Razvan Craciun

30.05.2011, 23:48 927

Cifra de afaceri din industria locală de tehnologia informaţieişi comunicaţii (IT&C) TI&C a atins anul trecut 8,8 miliardede euro, cu 6% peste cea înregistrată în 2009 şi cu 3,3% subnivelul din 2008, iar exporturile au urcat cu aproximativ 45%, searată într-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnică deCalcul (ITC).

"Per ansamblu, bilanţul pare neaş­teptat de bun pentru operioadă de recesiune atât de severă, dar la o analiză de detaliu,trebuie notate traiectorii diferite şi decalaje considerabile înevoluţia sectoarelor TI&C", a declarat Mircea Vuici,coordonatorul studiului.

Segmentul producţiei de echipamente de IT (hardware) acontribuit "aproape în întregime" la creşterea cifrei de afaceridin industria TI&C, propulsată de exporturi şi dominată deplatforma Nokia, în timp ce sectoarele de servicii au evoluatnegativ, fiind influenţate puternic de contracţia pieţeiinterne.

Sectorul telecomunicaţii, care depinde cel mai mult de consumulintern, a fost şi cel mai puternic afectat de criză. Cifra deafaceri a sectorului a scăzut cu 14% în 2009 şi cu încă 10% în2010, la 3,97 miliarde euro.

La rândul său, sectorul software şi servicii TI a înregistrat în2009 o scădere cu 13%, la 2,19 miliarde euro, dar a urcat în 2010cu 9%, la 2,39 miliarde euro, nivel cu cinci puncte procentuale subcel din 2008.

Sectorul hardware şi electronică a fost singurul care a evoluatascendent pe întreaga perioadă a crizei, cu creş­teri de 16% în2009 şi 43% în 2010.

"Reducerea consumului intern la aproape jumătate a afectatprodu­că­torii locali, în special retailerii-asam­blatori decalculatoare, care au cu­nos­cut un declin dramatic soldat cuinsolvenţe şi falimente. Unităţile de producţie ale companiilorstrăine au întâmpinat dificultăţi în 2009, dar au avansat puternicîn 2010, odată cu revenirea comenzilor externe. Contri­buţia ceamai importantă a avut-o platforma Nokia de la Jucu/Cluj, care aajuns să reprezinte două treimi din producţia totală", conformITC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO