Business Hi-Tech

Abia lansata, licitatia de 10 mil. euro pentru portalul eRomania a fost blocata de stat

14.07.2009, 00:00 33

Licitatia prin care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a pus la bataie 10 mil. euro pe piata integratorilor de solutii IT pentru a transforma eRomania dintr-un proiect nefunctional intr-un site prin intermediul caruia cetatenii isi pot plati taxele si pot avea acces la un numar de servicii publice online a fost anulata la sfarsitul saptamanii trecute.
Potrivit datelor disponibile pe e-licitatie.ro, platforma nationala de achizitii publice prin mijloace electronice, la motivele anularii este precizat ca "documentatia de atribuire necesita modificari majore de continut, fara de care procedura de atribuire ar fi afectata."
Ministrul comunicatiilor Gabriel Sandu spune ca licitatia a fost anulata deoarece s-au primit foarte multe propuneri de imbunatatire a sistemului, in sensul extinderii numarului total de servicii disponibile. "Din cauza schimbarilor din Sistemul Electronic National si Sistemul Electronice de Achizitii Publice (...) vom trece de la 17 servicii la 100 de servicii care trebuie sa fie functionale pana la sfarsitul anului 2011", a spus Sandu.
Potrivit anuntului de participare, MCSI aloca pentru acest prim proiect al portalului eRomania 42,01 mil. lei (9,98 mil. euro, fara TVA) din propriul buget pentru realizarea bazei operationale a serviciilor online ce tin de taxe si impozite, educatie, sanatate, turism, cultura, religie. Anuntul prevedea incheierea unui acord cadru pe 45 luni, cu un singur agent economic, care ar trebui sa realizeze integrarea completa a serviciilor online. Sandu sustine ca firma care ar castiga aceasta licitatie nu va primi in mod automat si restul contractelor ce tin de dezvoltarea proiectului eRomania.
"Platforma va avea in final peste 300 de servicii functionale. Ceea ce am lansat acum, prin aceasta licitatie poate fi vazuta ca prima parte. Vor fi alte licitatii, iar fiecare castigator va integra numarul de servicii atribuit prin contract".
El a mai spus ca inca nu poate preciza cand va fi reluata licitatia, decizia urmand sa fie luata saptamana aceasta intr-o sedinta ce reuneste MCSI, ASSI (Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale) si ICI (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica).
Mai multi reprezentanti ai principalilor integratori IT&C de pe piata locala s-au aratat surprinsi de anularea proiectului. Principalele obiective urmarite prin lansarea portalului eRomania sunt simplificarea procedurilor administrative si scaderea birocratiei, reducerea costurilor administratiei publice si eficientizarea actului de guvernare, a precizat anterior Sandu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO