Business Hi-Tech

Acer schimbă strategia: Nu mai vor sa fie lideri pe piaţa de laptopuri, ci pe piaţa de tablete

Acer schimbă strategia: Nu mai vor sa fie lideri pe piaţa de laptopuri, ci pe piaţa de tablete

Autor: Ştefan Vrabie

04.04.2011, 12:11 108

Gianfranco Lanci, fostul director executiv la Acer, a vrut săfacă din companie cel mai mare producător mondial de laptopuri,încercând să depăşească în vânzări pe rivalul său Hewlett-Packard,dar odată cu plecarea lui noua ţintă a companiei taiwaneze este săaibă un business apropiat de cel al Apple sau HTC, scrie agenţia depresă Bloomberg.

Lanci şi-a dat demisia după ce a avut un conflict cu membriiconsiliului asupra strategiei de viitor a companiei. Companiaplănuieşte să numească un nou preşedinte luna aceasta şi să îşischimbe strategia prin încercarea de a deveni lider pe piaţasmartphone-urilor şi a tabletelor. Odată ce laptop-urileconvenţionale pierd teren în faţa noilor generaţii de dispozitiveprecum computerele portabile cu ecrane tactile, companii ca Acertrebuie să se concentreze mai mult pe dezvoltarea de tablete pentrua-şi îmbunătăţi profitul, spun analiştii de la Gartner, firmă decercetare.

Apple, producătorul iPad, iPhone şi computerului iMac, a avut omarjă de profit de 21,5% în anul fiscal trecut, conform dateloroferite de Bloomberg. Acer a avut doar 2,3 procente. "Există unconsens bun între membrii consiliului de administraţie, care credcă tableta este drumul care trebuie urmat", a spus Tu Che-min,directorul financiar al Acer.

Demisia lui Lanci vine la mai puţin de o săptămână după cecompania a scăzut estimările de vânzări, fapt ce a dus la o scăderede 18% pe bursă pe o perioadă de patru zile. Analiştii de la zeceagenţii de brokeraj, inclusiv Daiwa Securities Group şi GoldmanSachs Group, au redus ratingul de investiţii la Acer încă din 25martie, pe premiza câştigurilor scăzute ale firmei. "Compania arămas în urmă cu noile produse, cum ar fi tabletele şi altedispozitive wireless precum smartphone-urile", a declarat VincentChen, analist la Yuanta Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO