Business Hi-Tech

Acord major la nivel mondial pentru eliminarea de tarife în comerţul cu produse tehnologice

Acord major la nivel mondial pentru eliminarea de tarife...

Autor: Anca Dumitrescu

19.07.2015, 16:06 2238

Producători precum Intel, Samsung Electronics, Sandisk şi Texas Instruments vor beneficia de eliminarea tarifelor pentru circa 250 de produse.

Cele 80 de state membre ale WTC participante la negocieri asigură aproximativ 97% din comerţul mondial cu produse IT, evaluat la 1.000 de miliarde de dolari.

Acordul a avut loc la o întâlnire a ambasadorilor statelor membre ale OMC organizată de ambasada Uniunii Europene din Geneva.

"Sunt foarte optimist că acordul final va fi realizat până la sfârşitul săptămânii viitoare", a scris pe Twitter Roberto Azevedo, director general al OMC.

Biroul reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite (USTR) a salutat progresul major al negocierilor.

"Acordul va deschide pieţele externe pentru unele dintre cele mai competitive companii americane. Avem încredere că toate părţile vor aproba oficial participarea, care ar fi primul acord major de eliminare a tarifelor din ultimii 18 ani", se arată într-un comunicat al USTR.

În discuţiile care au început pe 14 iulie, negociatorii au discutat despre diverse tarife, în special cele pentru ecranele LCD, care au fost contestate în principal de Taiwan şi China, şi o solicitare a UE privind radiourile auto. Negociatorii Coreei de Sud au renunţat la opoziţia pentru un acord extins, iar membrii au convenit analizarea unei liste preliminare de produse.

Tarifele pentru semiconductori, echipamentele imagistice cu rezonanţă magnetică, dispozitivele pentru poziţionare globală, cartuşele pentru imprimante, consolele de jocuri şi alte produse vor fi eliminate complet.

Lista de produse va fi analizată de miniştrii Comerţului din statele membre ale OMC.

Aprobarea listei ar putea avea o contribuţie de 190 de miliarde de dolari la PIB-ul mondial şi ar susţine 60.000 de locuri de muncă în Statele Unite.

Acordul prevede eliminarea de către statele participante a tarifelor de import pentru produsele tehnologice, iar în septembrie vor începe negocieri pentru programarea aplicării treptate a măsurii. Acest fapt va permite ţărilor să reducă treptat tarifele pentru anumite produse, considerate prea importante de către unii semnatari.

Oficiali din industria americană a tehnologiei speră că acordul va putea intra în vigoare cel mai devreme în iulie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO