Business Hi-Tech

Afacerile cabliştilor au scăzut anul trecut la 623 mil. euro

Autor: Adrian Seceleanu

08.11.2010, 23:56 22

Furnizorii locali de servicii de televiziune şi comunicaţii princablu au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 623de milioane de euro, în scădere cu 4% faţă de anul precedent, iarponderea firmelor care au înregistrat profit a scăzut de la 60% la40% pe fondul contextului economic dificil, potrivit datelor dinAnuarul Media Expres, editat de publicaţia clujeană MediaExpres.

Valoarea de 623 mil. euro este calculată pe baza datelorfinanciare raportate de companii la Ministerul Finanţelor şiRegistrul Comerţului şi include veniturile generate de toateliniile de business (TV, telefonie, internet). Potrivit datelorMedia Expres, cabliştii au închis 2009 cu o pierdere de 90 mil.euro, în principal din cauza "contabilizării ca pierderi ainvestiţiilor multianuale la UPC România (peste 80% din totalulpierderilor din industrie), dar şi a investiţiilor operatorilormajori cum sunt Romtelecom (Nextgen) şi Digital Cable Systems".

Potrivit aceleiaşi surse, 127 dintr-un total de aproximativ 593de companii de cablu au intrat în faliment sau au oprit activitateape fondul recesiunii.

De asemenea, în anul 2009 40% dintre companiile active pe piaţăau înregistrat profit, faţă de 60% în 2008.

Anuarul include şi un top al celor mai mari zece companii decablu după cifra de afaceri, în care singurul operator puţincunoscut este Eastern Space Systems din Bucureşti, care a avut în2009 un business de 1,8 mil. euro.

Cei mai mari trei operatori de cablu după afaceri suntRCS&RDS, UPC şi Digital Cable Systems.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO