Business Hi-Tech

Afacerile Enea România au crescut cu 3% în 2015, la 41 mil. lei

Afacerile Enea România au crescut cu 3% în 2015, la 41...

Autor: Ioana Nita

31.08.2016, 00:00 331

Enea Services România, susidiara locală a furnizorului suedez de software cu acelaşi nume, a înregistrat anul trecut afaceri de circa 41 milioane lei, în creştere cu 3% faţă de 2015, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe. Profitul companiei s-a redus însă anul trecut cu 15%, la aproximativ 4,4 milioane lei.

Producătorul de software suedez Enea produce în România tehnologie pentru avioane Boeing, avioane de luptă americane, sateliţi europeni şi elicoptere Apache. Inginerii români din centrul Enea din Iaşi lucrează dezvoltă, pentru Agentia Spaţială Europeană (ESA), aplicaţii software de compresie a imaginilor obţinute din spaţiu. 

Imaginile vor fi rulate pe sateliţi utilizând, în premieră pentru industria spaţială, platformele hardware multi-core ce folosesc cele mai noi sisteme Sparc V8 (LEON) şi QorIQ (Freescale). Proiectul face parte dintr-un program complex lansat de ESA, la care Enea lucrează în parteneriat cu Airbus.

În cadrul altor programe pentru industria spaţială, Enea România va dezvolta atât tehnologii de realitate augmentată şi VR, cât şi tehnologii pentru detectarea găurilor negre.

„Am început colaborarea cu Agenţia Spaţială în urmă cu 2 ani, când am participat la un proiect pilot de transfer al datelor. În prezent suntem parte din mai multe programe lansate de ESA, colaborăm cu o serie de parteneri consacraţi în industria aerospaţială europeană şi punem bazele unui centru specializat în tehnologii aerospace în Iaşi”, a declarat Marius Duţu, country manager pentru Enea Services România.

Soluţia dezvoltată de centrul Enea din Iaşi va permite compresia imaginilor obţinute de sateliţi pe platformele multi-core, fără a altera calitatea imaginii. Compresia este esenţială atât pentru transmiterea rapidă a imaginilor pe distanţe mari, cât şi pentru stocarea acestora. Astfel, algoritmul de compresie va fi folosit la arhivarea imaginilor foarte mari hiperspectrale şi multispectrale, fără pierderi de calitate, în conformitate cu standardul ESA CCSDS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO