Business Hi-Tech

Agenţia de rating Moody’s dezvăluie cifrele din spatele RCS&RDS: venituri de aproape 800 mil. euro şi un profit operaţional de 255 mil. euro

Agenţia de rating Moody’s dezvăluie cifrele din...

Autor: Adrian Seceleanu

13.10.2016, 01:19 39067

Grupul RCS&RDS, cu operaţiuni în România, Ungaria, Italia şi Spania, a avut venituri consolidate de 793 de milioane de euro din operaţiunile continue şi un profit operaţional înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 255 de milioane de euro în perioada de 12 luni încheiată în iunie 2016. În primul semestru din acest an, veniturile companiei au crescut cu 13% iar EBITDA cu 16%, conform datelor dintr-un comunicat al Moody’s, prin care agenţia de rating anunţă că menţine calificativul B1 pentru emisiunea de bonduri pe care operatorul de cablu are în plan să o lanseze şi că a schimbat de la stabilă la pozitivă perspectiva pentru “nota” acordată companiei de comunicaţii controlate de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea.

Numărul total de abonamente din portofoliul RCS&RDS a crescut de la 8,1 milioane în anul 2009 la 11,1 milioane în anul 2015, notează Moody’s, care subliniaza avansul “puternic” înregistrat de operator.

Telefonia mobilă, motor de creştere

“Creşterea bazei de clienţi a RCS&RDS a fost în mare parte determinată de relansarea serviciilor de telefonie mobilă din România în aprilie 2014, mutare care a contribuit la înregistratea unei rate medii anuale de creştere a veniturilor grupului de 6% în perioada 2012-2015. În primul semestru din anul 2016 veniturile grupului au crescut solid cu 13% de la an la an. Totuşi, Moody’s se aşteaptă ca operatorul să înregistreze o scădere a ratei de creştere organice de pe pieţele din România şi Ungaria la aproximativ 2-3% începând cu anii 2017/2018 pe măsură ce pieţele se maturizează”, conform datelor agenţiei.

Deşi RCS&RDS a avut o creştere solidă a veniturilor, compania s-a “chinuit” să-şi majoreze EBITDA până la finele anului 2015, notează Moody’s, care adaugă că performanţa din perioada 2014-2015 a fost afectată de decizia operatorului de a vinde telefoane mobile la o marjă redusă de profit şi de intrarea companiei pe piaţa de energie electrică.

Lucrurile s-au schimbat în acest an, notează Moody’s. “În primul semestru din anul 2016 RCS&RDS a înregistrat o îmbunătăţire consistentă a EBITDA generată în principal de faptul că marja aferentă telefoniei mobile a prins din urmă marja înregistrată pentru celelalte servicii. Profitul operaţional al companiei a crescut cu 16% de la an la an în primul semestru ajutând compania să atingă o marjă stabilă a EBITDA de 32% faţă de 31,8% în 2015.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO