Business Hi-Tech

Allianz-Ţiriac Asigurări poate acoperi daune de peste 700 milioane euro în caz de cutremur major

Allianz-Ţiriac Asigurări poate acoperi daune de peste...

Autor: Raluca Ghinea

21.07.2015, 14:02 1090

"Allianz-Ţiriac are suficientă capacitate pentru a acoperi daune în valoare de peste şapte sute de milioane de euro, în caz de cutremur major. Cifra ia în calcul un scenariu de cutremur cu severitate chiar mai mare decât cea proiectată în cadrul exerciţiului derulat de ASF. Toţi clienţii noştri, fără excepţie, fie ei proprietari de locuinţe sau companii, ar fi despăgubiţi până la ultimul leu care li s-ar cuveni, conform condiţiilor de asigurare. După achitarea / provizionarea obligaţiilor de despăgubire, Allianz-Ţiriac ar rămâne cu o solvabilitate de peste 100%, conform noilor cerinţe de solvabilitate impuse de regimul Solvency II", a declarat într-un comunicat Remi Vrignaud, CEO Allianz-Ţiriac Asigurări.

Modelul intern folosit de companie pentru implicaţiile pe care producerea unui cutremur major le-ar avea asupra obligaţiilor de despăgubire ia în calcul o severitate dublă faţă de cea propusă în scenariul de stres utilizat în cadrul exerciţiului coordonat de ASF.

Chiar şi în cazul în care, pe lângă producerea unui cutremur major, s-ar consemna o situatie critică în care toate companiile de reasigurări partenere ale Allianz-Ţiriac ar intra în incapacitate parţială de plată, capitalurile proprii s-ar menţine în teritoriu pozitiv, iar capacitatea de despăgubire a companiei ar rămâne aceeaşi.

"Blocarea mecanismelor de reasigurare, prin intrarea, în acelaşi timp, a tuturor reasigurătorilor în incapacitate de plată - în paranteză fie spus, concomitent cu producerea unui cutremur major în România - reprezintă cu adevărat un scenariu improbabil, extrem, aş spune chiar imposibil. Să nu uităm că vorbim despre reasigurători diferiţi, care au capacităţi semnificative de reţinere a riscurilor catastrofice de pe diverse pieţe (nu numai din România), ceea ce înseamnă implicit o largă dispersie în subscrierea portofoliilor. În consecinţă, dacă vorbim despre riscuri catastrofice, pentru asigurătorii din România (şi nu numai), reasigurarea reprezintă singura opţiune viabilă pentru asumarea obligaţiilor specifice acoperirii acestora", a mai spus Vrignaud.

El a arătat că societatea de asigurări deţine capitaluri proprii mult peste cerinţele actuale de solvabilitate, fiind pregătită pentru tranziţia la noul regim de solvabilitate (Solvency II), care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.

În prezent, Allianz are patru reasigurători parteneri în cadrul programului de protecţie la riscuri catastrofice, fiecare având cel puţin rating A, conform agenţiei de rating Standard&Poor’s.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO