Business Hi-Tech

AMD reintră în forţă pe piaţa de servere cu ţinta de a fisura supremaţia Intel de pe piaţa centrelor de date

AMD reintră în forţă pe piaţa de servere cu ţinta...

Autor: Ioana Nita

20.06.2017, 23:08 201

Compania americană Advanced Micro Devices (AMD), specializată în producerea de semi-conductoare pentru o serie de echipamente IT, reintră pe piaţa de servere odată cu lansarea unei noi game de procesoare dedicate pentru dispozitivele de stocare din centrele de date numită “Epyc”, cu ajutorul cărora speră să ajungă numărul unu.

“În ultimii ani am plănuit în detaliu reîntoarcerea de piaţa de servere, iar atunci când am realizat efectiv planul am avut în vedere câteva principii esenţiale – putere, optimizare şi securitate. Am vrut să reintrăm pe piaţă în forţă şi într-un mod diferit”, a declarat Scott Aylor, vicepreşedinte corporate în cadrul diviziei de soluţii enterprise a companiei AMD, la evenimentul de prezentare al noilor procesoare Epyc către media şi analişti.

În 2005, circa 20% din serverele de pe piaţă erau echipate cu procesoarele AMD Opteron, însă compania americană a început treptat să piardă teren, ajungând ca prezenţa sa pe piaţa de profil să fie aproape zero. În prezent, gigantul american Intel este lider în furnizarea de procesoare pentru echipamentele de stocare din centrele de date.
În ultimii cinci ani, veniturile şi profitabilitatea AMD au scăzut considerabil. Cea mai abruptă scădere a veniturilor a avut loc în 2015, când acestea au ajuns la 3,9 miliarde de dolari, de la 5,29 miliarde dolari  în 2013, potrivit datelor de pe portalul Google Finance. Compania americană a înregistrat pierderi în fiecare an în perioada 2012-2016, anul trecut acestea situându-se la 497 milioane de dolari.

AMD produce microprocesoare, cipuri pentru plăci de bază, procesoare încorporate (embedded) şi procesoare grafice pentru servere, staţii de lucru şi PC-uri, precum şi sisteme integrate pentru aplicaţii.

Pentru a ajunge din nou profitabilă, cea mai bună soluţie pentru AMD este să investească în segmentele pieţei pe care activează deja şi care prezintă în acest moment cel mai mare potenţial de creştere. Astfel, strategia companiei americane este de a încerca să “revoluţioneze” piaţa de servere prin lansarea unor procesoare dedicate, concepute pentru a face faţă atât cerinţelor actuale de prelucrare şi stocare a datelor, cât şi a celor din următorii ani în condiţiile în care companiile au nevoie de o putere de calcul şi de un spaţiu de stocare tot mai mare pentru datele înregistrate.

“Prioritatea noastră acum este de a deveni lider pe piaţa de servere”, a subliniat John Taylor, vicepreşedinte corporate în cadrul diviziei de marketing a AMD.
În prezent piaţa de servere la nivel mondial se situează la circa 21 de miliarde de dolari, Intel având o cotă de piaţă de 99% ca furnizor de procesoare pentru echipamentele de stocare.

AMD speră însă să câştige cotă de piaţă cu noile procesoare lansate sub brandul “Epyc” pe arhitectura “Zen”. Acestea ar putea determina schimbări majore în centrele de date cloud de astăzi în condiţiile în care vin cu arhitectură tehnică extrem de performantă, conform oficialilor AMD.

Un processor Epyc ar putea înlocui 2 procesoare Inten Xeon, ceea ce va avea cu sigranţă impact la nivelul dinamicii costurilor pentru centrele de date în cloud, susţin reprezentanţii AMD. Pe lângă puterea de calcul sporită şi optimizarea resurselor, prima generaţie a procesoarelor AMD Epyc are şi componenta de securitate integrată.

“În prezent securitatea este unul dintre cele mai importante aspecte ale unui centru de date. Companiile care vor investí acum în prima generaţie a procesoarelor Epyc vor avea asigurată securitatea şi pentru viitor. Am dezvoltat această gamă de procesoare pentru ceea ce  urmează”, a punctat Scott Aylor.  El a adăugat că prin intermediul gamei de procesoare Epyc, AMD acoperă 95% din piaţa de servere, compania urmând să câştige teren prin faptul că această primă generaţie creează valoare adăugată pentru companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO