Business Hi-Tech

Analisti: Softul Apple va face diferenta fata de celelalte tablete PC

05.01.2010, 23:07 35

Apple, producatorul telefoanelor iPhone si al playerelor iPod,va lansa la finele lunii tabletul PC - unul dintre cele maiasteptate gadgeturi ale anului - dispozitivul urmand sa fie pus invanzare din martie, scrie Bloomberg.

"Ne asteptam ca principala diferenta sa o faca software-ultabletei", a declarat analistul Gene Munster. Potrivit acestuia,compania va vinde aproximatix 1,4 milioane de tablete in acest andaca produsul va fi intra in martie in magazine. "Daca tabletul PCva avea un pret in jur de 600 de dolari, veniturile Apple vorcreste cu 2%", a mai spus Munster.

Apple ar putea concepe noul dispozitiv astfel incat sa aibapeste 100.000 de aplicatii, disponibile in prezent pe iPhone, a maispus acesta. Lansarea noului gadget Apple este asteptata pe 26ianuarie la San Francisco. Presa internationala a scris careprezentantii Apple au inchiriat deja Centrul Yerba Buena dinoras, iar la lansare va fi prezent si Steve Jobs, CEO-ulcompaniei.

Dispozitivul va semana cu un iPod Touch mai mare si va avea unecran multitouch de 10,1 inchi (25,6 cm). Se va putea conecta lainternet wireless si va fi ca un computer, care va permiteutilizatorului sa navigheze pe internet, sa vizioneze filme siemisiuni de televiziune, sa asculte muzica si sa citeascae-book-uri.

Odata cu lansarea tabletei PC, Apple va intra in competitie cuAmazon.com, producatorul Kindle, dar si cu Acer, Asustek ComputerInc. sau Hewlett-Packard (HP), unul dintre cei mai mari producatoride netbook-uri.

Alte companii au produs deja tablete PC. Printre acestea senumara Archos, care a lansat recent propria versiune de tableta PC,ce functioneaza cu sistemul de operare Android, dezvoltat deGoogle. Microsoft lucreaza de asemenea la un astfel de dispozitiv.Presedintele Microsoft, Bill Gates, a declarat ca astfel degadgeturi reprezinta viitorul PC-urilor.

Pentru a se distinge de Kindle si de alte astfel de dispozitive,Apple ar putea face din citirea cartilor electronice o experientacu totul diferita prin plasarea unor link-uri cu date despre autoriin text, este de parere Kathryn Huberty, analist la Morgan Stanleydin New York. Aceasta se asteapta ca tabletul PC sa aiba un ecranmultitouch cu o diagonala de 10 inchi (25 de centimetri) si oconexiune la net prin Wi-Fi. Actiunile Apple au crescut lainceputul saptamanii cu 3,28 dolari, la un nivel record de 214,01dolari la bursa Nasdaq. Valoarea de piata a Apple este de 192,72miliarde de dolari.

Compania va vinde aproape 10 milioane de tablete in primul an delansare, sustinea saptamana trecuta Lee Kai Fu, un fost executiv alGoogle, cel care a postat prima data informatia ca Apple va lansadispozitivul in acest an. Potrivit lui Kai Fu, dispozitivul va aveaun pret cuprins intre 700 si 1.000 de dolari.

Deoarece tabletul PC va fi lansat la sfarsitul lunii,dispozitivul nu va fi prezentat si la Consumer Electronic Show -cel mai mare targ IT&C din lume - ce incepe maine la Las Vegas.Vedeta targului va fi Nexus One, primul telefon mobil Google, ce vaface concurenta iPhone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO