Business Hi-Tech

ANC se pregateste pentru al patrulea sef in ultimii cinci ani

ANC se pregateste pentru al patrulea sef in ultimii cinci ani

Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor: Ramane de vazut daca la conducerea ANC va ramane actualul presedinte al institutiei sau va fi ales alt presedinte. (FOTO:Agerpres)

15.02.2009, 18:35 51

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii, arbitrul care face regulile si supravegheaza piata locala de servicii postale si telecom - cu o valoare anuala de peste 5 mld. euro, ar putea trece in subordinea Parlamentului, potrivit unui proiect de lege pregatit de Ministerul Comunicatiilor. Noua schimbare a formei de organizare a autoritatii, a treia din ultimii ani, va permite inlocuirea actualei conduceri a ANC.
Astfel, Ministerul Comunicatiilor sustine ca va prezenta, peste doua saptamani, un proiect de act normativ privind trecerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) de la Guvern in subordinea Parlamentului. Legea ar urma sa precizeze in mod clar si cum va putea fi schimbata pe viitor conducerea ANC pentru a determina astfel oprirea procedurii de infringement lansata de Comisia Europeana impotriva Romaniei din cauza numeroaselor schimbari inainte de termen ale presedintilor autoritatii. Fostul premier Tariceanu a schimbat doi presedinti ai arbitrului telecom, care au prin lege un mandat pe durata a cinci ani, folosindu-se de ordonante de urgenta prin care a reorganizat institutia si i-a schimbat numele. Aceste schimbari au fost considerate de Bruxelles o "grava incalcare a independentei acestui organism". Gabriel Sandu sustine ca nu stie care va fi numele viitorului presedinte al ANC, precizand doar ca acesta va fi stabilit de parlamentari.
"Viitorul presedinte al ANC va fi ales de catre parlamentari. Ramane de vazut daca la conducerea ANC va ramane actualul presedinte al institutiei sau va fi ales alt presedinte", a declarat Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor.
Sandu s-a intalnit, vineri, cu seful Directoratului pentru Societatea Informationala si Media al Comisiei Europene, Fabio Colasanti. El a adaugat ca a discutat cu oficialul european despre anumite principii, respectiv garantarea independentei ANC.
"Aceste principii trebuie sa se regaseasca in textul de lege care clarifica situatia ANC si vom continua discutiile si cu comisarul Reading la Praga, pe 17 februarie, precum si la nivel de experti", a afirmat Sandu.
Liviu Nistoran, presedintele ANC: Daca problema e Nistoran, atunci imi dau demisia la prima cerere publica a premierului in acest sens.Colasanti a spus ca pentru Comisia Europeana este importanta asigurarea independentei ANC si punerea in practica a principiilor comunitare din domeniul IT&C. "Sper ca Guvernul Romaniei sa gaseasca, intr-un termen cat mai scurt, solutia care va respecta aceste principii", a spus Colasanti, care a adaugat ca s-a intalnit si cu presedintele ANC, Liviu Nistoran, urmand sa mai aiba o intalnire cu acesta peste doua saptamani. Liviu Nistoran, presedintele actual al ANC, spune ca nu a reusit sa se intalneasca nici macar o data cu Gabriel Sandu sau Emil Boc de la instalarea guvernului si ca se asteapta sa fie inlocuit din functie odata cu noua lege.
"Nu este inca foarte clar cum va fi condusa ANC daca va trece in subordinea Parlamentului. O varianta este aceea ca birourile permanente sa propuna un consiliu de conducere al ANC, in care sa fie reprezentate toate partidele, in functie de procentul castigat la alegeri. In aceste conditii, orice persoana din structura actuala de conducere a ANC ar trebui sa castige sustinerea unui partid pentru a fi mentinuta", a spus Nistoran pentru ZF.
"Nu este clar in acest moment nici daca ANC va ramane in forma actuala sau daca va fi sparta in mai multe bucati, iar in subordinea Parlamentului nu va ajunge decat structura care se va ocupa de reglementarea economica a operatorilor telecom", a adaugat el.
Nistoran sustine ca o spargere a ANC ar "paraliza" activitatea autoritatii. "Consider ca spargerea ANC ar face mai mult rau decat bine si ar duce la crearea unui haos functional, la o paralizare a activitatii ANC", spune Nistoran, care sustine ca ar fi dispus sa-si dea demisia din functie.
"Daca problema e Nistoran, atunci imi dau demisia la prima cerere publica a premierului in acest sens."
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO