Business Hi-Tech

ANCOM: Operatorii vor să cumpere mai multe licenţe decât am scos noi la vânzare

ANCOM: Operatorii vor să cumpere mai multe licenţe decât am scos noi la vânzare

Trei oameni cheie ai ANCOM implicaţi în desfăşurarea licitaţiei: Bogdan Iana (st.) - directorul Direcţiei administrare spectru radio, Cătălin Marinescu (centru) - preşedinte şi Marius Săceanu - directorul Direcţiei juridic (dreapta)

Autor: Adrian Seceleanu

23.08.2012, 11:13 1376

Cei cinci operatori telecom care s-au înscris la cea mai mare licitaţie de spectru radio organizată de România au depus oferte pentru a achiziţiona mai multe licenţe decât cele scoase la vânzare de stat iar în aceste condiţii operatorii va trebui să concureze oferind preţuri din ce în ce mai mari pentru a le câştiga pe cele disponibile în cadrul "competiţiei" care va demara pe 10 septembrie, a anunţat Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), instituţia care gestionează acest proces.

"În urma analizării ofertelor iniţiale depuse de cei cinci operatori în cadrul licitaţiei de spectru, Comisia anunţă că se impune organizarea rundelor primare întrucât cererea iniţială agregată a celor cinci ofertanţi depăşeşte numărul de blocuri disponibile în cel puţin o bandă. Astfel, licitaţia propriu-zisă va debuta la data de 10 septembrie 2012, pentru ca rezultatele finale să fie anunţate în cursul lunii octombrie. Operatorii care participă la licitaţie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, RCS & RDS şi Vodafone România", a anunţat ANCOM.

În prima rundă primară preţul pentru fiecare bloc din benzile scoase la licitaţie de ANCOM va fi egal cu preţul de pornire pentru respectiva categorie. Fiecare ofertant este invitat să depună o ofertă indicând numărul de blocuri din fiecare categorie pentru care doreşte să liciteze. La încheierea fiecărei runde primare se centralizează toate ofertele primite, iar dacă în runda respectivă cererea depăşeşte numărul de blocuri de frecvenţe disponibile în una sau mai multe categorii, se organizează o nouă rundă primară. În cazul în care se vor organiza mai multe runde primare, preţul pentru un bloc în benzile în care există cerere excedentară va fi crescut şi comunicat ofertanţilor. Rundele primare se încheie după o rundă în care cererea de blocuri nu mai depăşeşte numărul de blocuri de frecvenţe disponibile, pentru toate categoriile de blocuri.
După rundele primare, licitaţia poate continua prin organizarea unor runde suplimentare dacă în urma rundelor primare rămân blocuri de frecvenţe nealocate şi se va încheia cu runda de alocare în care operatorii pot licita pentru locul dorit în bandă.

ANCOM scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile - voce şi date - pe o perioadă de 15 ani. "Este prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă", arată oficialii ANCOM.

Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO