Business Hi-Tech

ANCOM se pregateste sa renunte la monitorizarea tarifelor Romtelecom

16.07.2009, 18:00 43

In cei sase ani si jumatate de la liberalizarea pietei locale de telefonie fixa concurenta a atins un nivel dramatic, astfel incat autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) se pregateste sa renunte la monitorizarea tarifelor Romtelecom, conform unui proiect de decizie publicat de institutie. ANCOM va renunta si la alte obligatii care erau in sarcina Romtelecom si care fusesera impuse cu scopul de a impiedica fostul monopol din telefonia fixa sa-si impiedice competitorii sa intre pe piata.
Astfel, Romtelecom nu va mai avea obligatia de a respecta formula de control a cresterii tarifelor impusa de ANCOM sau de a nu practica preturi excesive sau preturi de ruinare. Practic, ANCOM sustine ca incepand cu anul 2007, cand Romtelecom ar fi putut majora tarifele cu 10,7%, dar in schimb a decis sa le scada cu 14%, nivelul de concurenta de pe piata arata deja ca operatorii concurenti ajunsesera deja intr-o pozitie din care Romtelecom nu-i mai putea ignora.
Cel mai dur competitor al Romtelecom este RCS&RDS, cu 1,25 milioane de clienti pe telefonia fixa.

Surpriza: Vodafone e inaintea UPC pe telefonia fixa
Datele autoritatii arata ca daca in 2003 Romtelecom era singurul furnizor de telefonie fixa din Romania, la finele anului trecut cota de piata a companiei in functie de numarul de abonati era de 65,3%, iar o treime din piata era controlata de competitori.
Datele ANCOM arata si o situatie surprinzatoare: la finele anului trecut Vodafone era numarul trei pe piata de telefonie fixa, dupa Romtelecom si RCS, dar inaintea UPC, care la data mentionata avea aproape 130.000 de clienti. Invocand clauze de confidentialitate impuse de operatori, ANCOM nu ofera si cotele de piata, insa autoritatea publica topul furnizorilor de telefonie fixa dupa numarul de abonati, fapt care arata ca Vodafone este numarul trei pe piata. Arbitrul telecom precizeaza ca cea mai mare parte a clientilor de telefonie fixa Vodafone sunt din mediul de business. Oficialii Vodafone nu au comentat datele pana la inchiderea editiei. Compania nu a oferit niciodata pana in prezent informatii despre numarul de utilizatori pe telefonia fixa.

Telemobil: 87.000 de clienti pe serviciul Zapp FixTel
Datele publicate de ANCOM arata si ca Telemobil, companie preluata recent de grupul Cosmote, avea la finele anului trecut 87.000 de utilizatori (persoane fizice si companii) pentru serviciul de telefonie Zapp FixTel. Prin acest serviciu, lansat in 2005, Zapp le ofera clientilor servicii de telefonie prin intermediul unui terminal asemanator unui aparat clasic de telefonie fixa. La finele anului trecut Zapp avea 374.000 de clienti.

Romtelecom acopera 11.000 de localitati, urmatorul competitor doar 307
Romtelecom ramane operatorul cu cea mai extinsa infrastructura fixa din tara, cu 11.000 de localitati acoperite, la mare distanta de competitorii sai. RCS acopera doar 307 localitati, UPC doar 35, iar Atlas Telecom 24. ANCOM precizeaza ca in 9.170 de localitati din Romania exista un singur furnizor de telefonie fixa, iar in cele mai multe dintre ele acesta este Romtelecom.
In 2.702 de localitati nu exista niciun abonat la serviciile de telefonie fixa, potrivit datelor autoritatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO