Business Hi-Tech

Apple a cheltuit peste 56 de miliarde de dolari în 12 luni pentru răscumpărarea de acţiuni

Apple a cheltuit peste 56 de miliarde de dolari în 12...

Autor: Anca Dumitrescu

19.12.2014, 19:33 595

La imboldul investitorului Carl Icahn, Apple a suplimentat în luna aprilie programul de răscumpărare de titluri la 90 de miliarde de dolari şi a decis accelerarea returnării de bani acţionarilor, relatează MarketWatch.

Suma de 56 de miliarde de dolari alocată de Apple în decurs de un an este de aproape trei ori mai mare decât cea cheltuită de IBM, de 19,2 miliarde de dolari.

Apple a răscumpărat în trimestrul trecut acţiuni în valoare de 17 miliarde de dolari, de aproape două ori şi jumătate mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Suma este a doua ca mărime între cele cheltuite într-un trimestru de companiile membre ale Standard&Poor’s 500 după anul 2005, când FactSet a început să urmărească date de acest tip.

Pe primul loc se află tot Apple, care în primul trimestru a stabilit un record de 18,6 miliarde de dolari alocate în cadrul programului de răscumpărare.

Brian Colello, analist la Morningstar, a spus că nu este surprinzător că cea mai valoroasă companie din lume conduce o astfel de listă, având în vedere rezervele enorme de capital pe care le deţine. El consideră însă că răscumpărările au avut o mare contribuţie la performanţele foarte bune ale acţiunilor Apple în 2014.

Acţiunile Apple s-au apreciat cu peste 43% în ultimele 12 luni, ajustate la o scindare a titlurilor în raport de 7 la 1, care a avut în prima parte a acestui an.

Apple este cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare de piaţă de 641,7 miliarde de dolari, de peste două ori mai mare faţă de următoarele clasate, Microsoft şi Exxon Mobil, ambele cu capitalizări de circa 377 miliarde de dolari.

În total, companiile din S&P 500 au cheltuit 143,4 miliarde de dolari pentru răscumpărări de acţiuni în trimestrul precedent şi 567,2 miliarde de dolari în 12 luni. Sumele sunt cu 16%, respectiv 27% mai mari faţă de perioadele corespunzătoare ale anului trecut. Contribuţia Apple la aceste sume este de 11,8%, respectiv 8,1%.

Apetitul investitorului Icahn pentru profit este rareori satisfăcut. În octombrie, miliardarul a trimis o nouă scrisoare directorului general al Apple, Tim Cook, în care afirmă că preţul acţiunilor ar fi mult mai mare dacă Apple ar fi cheltuit în total 100 de miliarde de dolari pentru răscumpărări de titluri. Suma ar fi fost echivalentă cu 64% din capitalul în numerar, echivalent de numerar şi titluri tranzacţionabile al companiei, de 155 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO