Business Hi-Tech

Apple a început să achite din amenda primită de la Bruxelles: prima tranşă 1,77 mld. dolari

Apple a început să achite din amenda primită de la...

Autor: Ioana Nita

21.05.2018, 00:03 217

La doi ani după ce Apple a fost amendat de Comisia Europeană pentru neplata taxelor în Irlanda, gigantul american a început să achite din suma pe care o are de dat statului irlandez în contul ta­xe­lor neplătite în perioada 2003-2014, scrie portalul Techcrunch.com.

Mai exact, Apple a transferat recent 1,77 miliarde de dolari în contul deschis special pentru plata amenzii, în total, aceasta ridicându-se la 15 miliarde de dolari. În august 2016, Comisia Europeană a acuzat Apple că a avut beneficii fiscale ilegale în Irlanda între anii 2003-2014. Potrivit comisarului european Margrethe Vestager, Apple a reuşit să plătească taxe mai mici din cauza unui sistem dublu de impozitare din Irlanda. Astfel, prin crearea a două subsidiare diferite în Irlanda şi prin înregistrarea profitului pe firma potrivită, o companie poate plăti doar o fracţiune din profitul real ca impozit.

Bineînţeles, Apple nu a fost singura companie de tehnologie care şi-a optimizat structura de impozitare, pe care de altfel a susţinut-o ca fiind legală.

Statul irlandez a făcut apel, însă decizia a rămăs intactă. Guvernul din Irlanda trebuia să înceapă să recupereze prejudiciul începând cu ianuarie 2017

Acest lucru nu s-a întâmplat nimic până când Vestager nu s-a anervat din nou şi a reluat cazul la Curtea Europeană de Justiţie. De data aceasta însă, comisaruleuropean a atacat statul irlandez, şi nu compania americană. În prezent, se pare că s-a închis cazul, iar Apple a început să plătească amenda.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO