Business Hi-Tech

Apple ar putea produce iPhone-uri în India dacă primeşte ajutor din partea guvernului local

Apple ar putea produce iPhone-uri în India dacă...

Autor: Anca Olteanu

20.01.2017, 11:48 159

Reprezentanţii companiei din Cupertino, California se vor întâlni, săptămâna următoare, cu oficialii din New Delhi, pentru a discuta posibilitatea construirii unei fabrici în ţară, în 2017.

Apple, cea mai bine evaluată companie din lume, cere, în schimb, numeroase concesii financiare din partea Indiei, una dintre cele mai sărace ţări. Printre facilităţi se numără eliminarea taxelor timp de 15 ani, impuse importurilor de componente şi echipamente, potrivit unei persoane apropiate de subiect, citată de Bloomberg.

„Ne dorim ca Apple să construiască o fabrică în India”, a declarat ministrul Tehnologiei Informaţiilor din India, Ravi Shankar Prasad.

Apple vrea să sprijine afacerile din India în contextul în care ţara cu 1,3 miliarde de locuitori devine piaţa de smartphone-uri cu cea mai rapidă creştere, iar vânzările din Statele Unite şi China scad.

Tim Cook, directorul executiv al Apple a vizitat India, în mai, şi a cerut aprobarea guvernamentală pentru a deschide propriile magazine. India a insistat ca Apple, ca orice retailer, să îşi procure 30% din componente din piaţa locală, deşi ţara renunţă la câteva din acele reguli pentru ca firmele să opereze magazine timp de trei ani, înainte de îndeplinirea acelor cerinţe.

Totuşi, Apple a trimis o listă de cerinţe pentru întâlnirea din 25 ianuarie cu oficialii din câteva departamente guvernamentale, conform sursei citate de Bloomberg.

Mai mult, Apple cere o excepţie de la taxele vamale pentru echipamentul nou şi cel folosit, adus în India. Ziarul Indian Express a scris că Apple vrea să fie scutit de taxele impuse materialelor brute, componentelor şi utilajelor de bază.

India nu este singura ţară care îi cere firmei Apple să producă local. Donald Trump a spus că vrea să vadă construcţia de iPhone-uri în piaţa de acasă a companiei Apple, ca parte a planului de a impulsiona companiile să creeze mai multe locuri de muncă în Statele Unite.

În ciuda succesului global, Apple nu este un jucător important în India, din cauza faptului că telefoanele sunt prea scumpe pentru consumatorii locali. Apple deţine doar 2% din piaţă, într-o ţară unde vânzările smartphone-urile sunt aşteptate să treacă de 500 de milioane, în următorii ani. Samsung Electronics Co. şi Micromax Informatics Ltd. sunt liderii pieţei, datorită preţurilor mai mici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO