Business Hi-Tech

Apple iOS 5: Zece caracteristici ale noului sistem de operare

Apple iOS 5: 10 caracteristici ale noului sistem de operare

Apple iOS 5

Autor: Ştefan Vrabie

07.06.2011, 14:26 1589

Apple a prezentat luni seară multanticipatul iOS 5, sistemul de operare pentru dispozitivele mobile Apple,în timpul unei conferinţe anuale cu dezvoltatorii desoftware.

Noul software se laudă cu peste 200 de caracteristici noi pentruutilizatori şi peste 1.500 de interfeţe pentru programare deaplicaţii (API) pentru dezvoltatorii de software.

Utilizatorii produselor Appletrebuie să mai aştepte pentru noul soft până în luna iulie, cândacesta va fi disponibil pentru iPhone 3GS, iPhone 4 , iPad şi iPad2, şi iPod-urile touch de generaţia a treia şi a patra.

Notifications

În iOS 5 toate notificările pentrufiecare aplicaţie instalată vor fi stocate într-un nou meniu numitcentru de notificare (Notification Center), care va putea fiaccesat printr-o mişcare a degetului pe ecranul dispozitivului (dela bara de informaţii cu ceas şi semnal, în jos). NotificationCenter include, de asemenea, şi informaţii live cu starea vremii şiinformaţii despre nivelul acţiunilor (cu ajutorul aplicaţieiStocks).

Newsstand

Aplicaţiile cu abonament (precumabonamentele la diferite ziare online), care au fost recentintroduse în iOS, vor avea un meniu propriu. Newsstand sau standulde ziare va avea o opţiune pentru a încărca ştirile incluse înabonamente, astfel înât chiar dacă aplicaţia nu este deschisăziarul va descărca automat ultimele ştiri.

Twitter

Twitter-ul va fi inclus în nouaversiune de iOS. Tot ce trebuie făcut este să fie introduse datelecontului de Twitter pe iPhone sau iPad. De aseamenea Twitter-ul vafi integrat în mai multe aplicaţii precum, Camera sau Poze. Acumpozele pot fi trimise prin Twitter direct din librăria de poze,unde mai poate fi aplicat şi un mesaj text sau chiar şi locaţia încare utilizatorul este în acel moment.

Twitter mai este integrat şi înYouTube (pot fi trimise mesaje 'tweets' video), Hărţi (pot fitrimise locaţii business), şi Contacte (se pot sincroniza pozelecontactelor care există în dispozitiv împreună cu pozele dinprofilul contactului de pe Twitter), ba chiar se mai pot trimitemesaje direct din Safari (link-uri).

Safari

Modulul Reader de la Safari esteacum integrat şi în iPhone şi versiunile de iPad, ceea ce înseamnăcă se utilizatorul se poate concentra doar pe textul online alarticolelor, fară a fi deranjaţi de poze sau reclame. Se mai poatesalva articolul pentru a fi citit mai târziu utilizând Instapaper,care va face disponibil articolul pentru citit pe toatedispozitivele iOS deţinute de utilizator sau dispozitivele care auSafari, chiar dacă sunt Mac-uri sau PC-uri cu Windows. Safaripentru mobil acum are integrată şi navigarea pe taburi.

Reminders

Noua aplicaţie Reminders oferă unloc unde se pot face liste de "memento-uri" completate cu semnalede alarmă în funcţie de locaţie şi timp pentru a aminti unde şi cetrebuie făcut.

Camera

Camera foto de pe Iphone va puteafi acum accesată prin intermediul unei comenzi rapide din ecranulblocat (lock-screen). Mai nou se poate utiliza acum şi butonul devolul din partea laterală a dispozitivului pentru a face ofotografii. Alte funcţii importante a camerei care sunt găsite acumîn iOS 5 sunt linii grilă care ajută la încadrarea unui obiect înpoză, auto-focus, auto-expunere şi capacităţi de reducere a ochilorroşii.

Mail

În iOS 5 textele din email-uridevin mai interesante prin diferite formate (bold, italics,underline), anumite cuvinte, propoziţii sau fraze pot fi copiatedintr-un loc în email în altul, va mai avea CCA, CC şi To, mesajemarcate şi posibilitatea de a căuta un email specific. iPad Mail vaavea, de asemenea, o scurtătură (o mişcare a degetului pe ecran)pentru a ajunge în Inbox. Clienţii enterprise vor fi încântaţi săvadă că Mail-ul va avea S/MIME (Secure/Multipurpose Internet MailExtensions, un standard pentru criptarea mesajelor) pentru osecuritate sporită.

În noua versiune a sistemului deoperare există şi un dicţionar integrat care funcţionează pentrufiecare applicaţie. Prin simpla apăsare pe un cuvânt şi alegereaopţiunii "Define" (defineşte), se va găsi definiţia cuvântului. Înplus, tastatura nouă pentru iPad va fi o tastatură despărţită(split keyboard) pentru o tastare mai uşoară.

PC Free

Steve Jobs a ţinut un discursdespre era post-PC şi despre cum dispozitivele lor vor fiindependente de computerele personale de acasă sau de la birou.Mulţi utilizatori vor ca iPad-ul lor sau iPhone-ul să înlocuiascăPC-ul, iar Apple a venit cu o soluţie. Actualizările de softwarepot fi făcute acum "în aer" prin conexiunea la internet.Actualizările se vor face acum pe bază de elemente, astfel încâtsunt mult mai mici şi descărcarea se va face doar pentru lucrurilecare necesită schimbate şi nu tot sistemul de operare, aşa cum afost până acum.

Apple a trecut prin toatecaracteristicile aplicaţiilor şi a schimbat tot ceea ce era necesarca dispozitivele lor să opereze ca un PC. Cu noul iOS se pot creacalendare, edita fotografii, crea căsuţe poştale, actualizări desoft, scriere mesaje, navigare pe internet, jocuri, etc.

Game Center

iOS este cea mai popularăplatformă pentru jocuri din lume. Game Center a acumulat 50 demilioane de utilizatori în doar nouă luni, comparativ cu 30 demilioane de utilizatori că a strâns în opt ani Xbox Live, serviciufăcut de Microsoft. În iOS 5, Apple a introdus partajări defotografii în Game Center, puncte strânse pentru fiecare niveldepăşit într-un joc (Achievements), recomandări pentru prieteni, şiabilitatea de a vedea prietenii prietenilor, astfel încât putemspune că se îndreaptă spre o reţea de socializare.

iMessage

Unul din cele mai importanteaspecte prezente în noul iOS 5 iMessage. Noul serviciu de mesagericare conectează în mod automat toţi utilizatorii de iOS 5. Acestserviciu va putea fi folosit de pe iPhone, iPod Touch şi iPad, şiva avea opţiuni de text, video, foto şi mesaje de grup. iMessage vaavea ştampile de timp astfel încât utilizatorul va şti când a fosttrimis mesajul şi când a fost citit. Serviciul va avea, deasemenea, şi criptare securizată. Mesajele vor fi primite prinintermediul unui nou meniu care va fi în partea de sus a ecranului,unde se va putea vedea dacă persoana cu care utilizatorul vorbeşteeste activă la conversaţie sau nu.

iMessage este un rival foarteputernic pentru BlackBerry Messenger, şi ar putea înlătura unul dinpuţinele puncte forte pe care Research in Motion l-a avut pesteApple. iMessage funcţionează prin Wi-Fi şi 3G, astfel încât nuexistă o limitare a utilizării sale.

Acestea sunt doar zece dintrecaracteristicile pe care noul iOS le va avea. iMessage este cel maiimportant din punct de vedere mobil pe care Apple îl va facedisponibil, dar şi faptul că sincronizarea se poate face acum fărăfir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO