Business Hi-Tech

Apple lanseaza pana in Craciun un iPod Touch mai mare, pentru muzica, filme si carti

Apple lanseaza pana in Craciun un iPod Touch mai mare, pentru muzica, filme si carti
27.07.2009, 18:23 50

Apple, producatorul dispozitivelor iPhone si iPod, se straduieste sa lanseze un computer portabil (tablet), cu un ecran cu diagonala de 25,4 cm, pana in sezonul cumparaturilor.

Dispozitivul va fi lansat impreuna cu pachete promotionale care ar creste vanzarile de muzica digitala, sub forma de albume intregi nu doar melodii individuale, au sustinut persoane apropiate firmei. Dispozitivul se va conecta la internet precum iPod Touch, dar probabil nu va avea functie de telefon. 

Industria de divertisment spera ca Apple, care a revolutionat pietele de playere muzicale si telefoane mobile, sa "dea lovitura" si pe acest segment de piata. "Este un dispozitiv mobil de divertisment", a spus unul dintre directorii industriei."Va fi grozav pentru vizionarea de filme", a adaugat el.

Unii directori ai industriei muzicale au declarat ca Apple planuieste sa utilizeze ecranul mare pentru a oferi servicii precum coperte interactive de CD-uri (albume), care sunt descarcate odata cu albumul in sine.

In timp ce iTunes a globalizat vanzarile legale de muzica digitala, industria a fost "dezamagita" de faptul ca oamenii au inceput sa se orienteze spre descarcarea a doua-trei melodii individuale in loc de achizitionarea intregului album.

Diversi publisheri de carti se afla in discutii cu Apple si sunt optimisti cu privire la posibilitatea de a fi inclusi in baza de date a soft-ului noului dispozitiv care ar putea deveni o alternativa a cititorului electronic Kindle dezvoltat de Amazon si un alt dispozitiv care urmeaza sa fie lansat de compania Plastic Logic, care s-a aliat de curand cu Barnes & Noble.

"Dispozitivul Apple ar fi ca un ecran color cu plasma, comparativ cu dispozitivul Kindle care ar parea invechit ca un televizor cu tub", a sustinut unul dintre publisheri.

Apple nu a vorbit inca cu studiourile de filme, insa unii directori de la Hollywood au declarat ca ar fi dispusi sa contribuie cu mai mult continut decat se gaseste in acest moment pe iTunes. De asemenea, publisherii de jocuri video au afirmat ca pot optimiza jocurile actuale pentru a le putea rula pe noul dispozitiv Apple.

Dat fiind faptul ca cererea pentru computere tablet a fost dezamagitoare pana in acest moment, Steve Jobs, directorul companiei Apple, a insistat pe dezvoltarea functiilor hardware. Noul dispozitiv ar putea costa intre 600 de dolari si 1.000 de dolari (421-702 euro), conform analistului Yair Reiner al firmei de cercetare Oppenheimer & Co. "Consider ca va avea aceleasi functii ca si iPod Touch, insa va fi mult mai mare", a spus el.

Reiner si alti analisti sunt de parere ca Apple ar putea sa nu reuseasca sa faca rost de toate componentele necesare pana la sfarsitul anului, chiar daca firma doreste sa lanseze dispozitivul in octombrie sau septembrie.

 

Cu ce vine noul echipament Apple

  • Dispozitivul va fi mai mare decat iPod Touch
  • Va avea conexiune la internet si va putea fi utilizat pentru filme si jocuri optimizate
  • Ecranul are o diagonala de 25,4 cm
  • E posibil sa poata fi utilizat ca cititor de carti electronice, precum Kindle
  • Poate costa intre 421 si 702 euro
  • Microsoft a incercat sa intre pe acest segment de piata, dar nu a avut succes

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO