Business Hi-Tech

Apple pariază pe tehnologia de realitate augmentată pentru a-i face pe utilizatori să cumpere noul model de 1.000 dolari

Noua generaţie de dispozitive mobile Apple pot fi încărcate wireless

Noua generaţie de dispozitive mobile Apple pot fi încărcate wireless

Autor: Ioana Nita

14.09.2017, 00:03 381
Gigantul american Apple a lansat marţi a opta generaţie de smartphone-uri iPhone, modelul iPhone X, care încorporează tehnologia de realitate augmentată la un preţ de 1.000 dolari, fiind atracţia noii game, scrie Bloomberg. Apple a echipat smartphone-ul iPhone X cu o serie de funcţionalităţi de realitate augmentată, prin intermediul cărora speră să convingă utilizatorii să plătească preţul de achiziţie de 1.000 dolari. Modelul iPhone X este cel mai scump telefon mobil dezvoltat de companie până în prezent. Tim Cook, CEO-ul Apple, a declarat în cadrul evenimentului de lansare de marţi, care a avut loc în noul sediu de 5 miliarde de dolari din California, că realitatea augmentată este la fel de importantă ca smart­pho­ne-ul în sine. Analiştii se aşteaptă ca modelul iPhone X să genereze sute de miliarde dolari prin intermediul vânz­ărilor dispozitivelor complemen­tare.

„Lumea se aştepta ca Apple să lanseze un produs cu un set robust de funcţionalităţi noi, iar com­pania a­me­ricană s-a ridicat în mare parte la nivelul aşteptărilor din piaţă”, a menţionat Michael Olson, analist în cadrul Piper Jaffray. Smartphone-ul iPhone X vine echipat cu un ecran de tip „OLED”  şi senzori 3D care, împreună cu camera foto frontală permit utilizarea tehnologiei de recunoaştere facială pentru deblocarea telefonului sau pentru a transforma expresiile faciale în „emoticoane” animate numite „amoji”. Versiunea cu o capacitate de stocare de 64 GB porneşte de la 999 dolari, în timp versiunea cu 256 GB costă 1.149 dolari, potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial al Apple. Reprezentanţii Apple au subliniat faptul că tehnologia de realitate virtuală este „esenţa” modelului iPhone X, lansat special pentru marcarea a zece ani de la apariţia primului iPhone.

Ecranul modelului iPhone X, senzorii 3D şi cele două camere foto principale sunt toate dezvoltate pentru jocurile de realitate augmentată precum şi pentru utilizări mai practice precum măsurarea digitală a obiectelor din mediul înconjurător. Tehnologia de realitate virtuală ar putea genera venituri mai mari pentru dezvoltatorii de aplicaţii pentru App Store, iar Apple va avea de câştigat la rândul lui prin intermediul comisionului reţinut. Compania americană are în plan să îşi dubleze veniturile din servicii la 50 miliarde dolari până în 2020. În următorii ani, piaţa de realitate augmentată ar putea ajunge la peste 400 miliarde dolari, din care circa 280 miliarde vor fi generate prin achiziţia noilor dispozitive, iar restul prin intermediul soluţiilor software şi serviciilor, conform estimărilor Morgan Stanley.

În cadrul evenimentului Apple de marţi, gigantul american a lansat şi două modele de telefoane mai accesibile ca preţ - iPhone 8 (700 dolari) şi iPhone 8 Plus (800 dolari), precum şi o nouă versiune a ceasului inteligent Apple Watch – permite acum şi conectarea la reţelele mobile, şi un nou set-top box pentru Apple TV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO