Business Hi-Tech

Apple vinde iPod-uri si Mac-uri de 15 mil. euro

Apple vinde iPod-uri si Mac-uri de 15 mil. euro

Dispozitivele portabile (iPod si MacBook) au generat 60% din vanzarile Apple din Romania

02.06.2009, 17:09 72

Distribuitorul produselor companiei americane Apple in Romania, Integrated Romanian Information Systems (I.R.I.S.), care urmeaza sa isi schimbe denumirea in Apcom Romania, estimeaza ca va inregistra un avans de 10-20% al vanzarilor de echipamente Apple pana la sfarsitul anului, la aproximativ 15 mil. euro.

Compania, care mai distribuie printre altele si produse Adobe sau Palm, a incasat anul trecut 13 mil. euro din vanzarile de produse Apple catre parteneri (sell-in), valoarea sell-out urmand sa fie comunicata dupa incheierea auditului fiscal din aceasta luna, a precizat Nikolai Savov, general business manager al grupului Apcom.
Marja de profit net a fost de 2%, a adaugat Savov. Cifrele nu includ vanzarile smartphone-ului iPhone, care este comercializat de catre Orange Romania.
"Obiectivele initiale prevedeau o crestere de 60% a vanzarilor, insa Romania a fost una din tarile cel mai puternic lovite de criza, motiv pentru care am reajustat tinta de crestere pentru acest an la 10-20%", a mai spus Savov.
Oficialul companiei a precizat ca primul trimestru a fost unul dificil, I.R.I.S./Apcom Romania inregistrand o scadere a vanzarilor comparativ cu anul trecut. "Ne asteptam sa recuperam insa in trimestrele ce urmeaza si sa ne atingem obiectivul de crestere."
Anul trecut, circa 60% din vanzarile de produse Apple au fost reprezentate de dispozitive portabile (playere multimedia iPod si laptopuri MacBook).
 
Apcom - brand regional pentru distribuitorii Apple
I.R.I.S. a devenit Apcom Romania in urma unui proces de rebranding regional, prin care toti distribuitorii locali de produse Apple, controlati de compania MDS Holdings, au fost inclusi intr-o structura comerciala unitara. I.R.I.S. va continua sa existe ca entitate juridica. "Cresterea afacerilor a dus la un interes mai ridicat din partea grupului american Apple pentru afacerile din zona Europei Centrale si de Est. Toate actiunile MDS Holdings din aceasta zona se vor face dupa modelul de business al Apple din Statele Unite si sub brandul Apcom", a declarat Zsolt Kadar, directorul de marketing al I.R.I.S./ Apcom.
Astfel, filialele din Ungaria, Cehia, Romania, Slovacia, Croatia, Slovenia, Bulgaria, Serbia, Albania, Muntenegru si Macedonia vor prelua incepand cu acest an numele unic Apcom, in conditiile in care, pana acum, fiecare entitate avea propriul nume.
I.R.I.S. a fost infiintata in 1994 si a intrat in grupul MDS Holdings in 1998. MDS, cu sediul central in Liban, are 2.200 de angajati, care lucreaza in peste 100 de companii ce activeaza in 67 de tari. Compania a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari (circa 680.000 de euro), potrivit lui Kadar.
MDS Holdings a fost infiintata in urma cu 35 de ani si isi desfasoara activitatea in zonele Europei Centrale si de Est, Orientului Mijlociu si Africii (EMEA). Apcom Group a fost fondat in 1987 si relansat in primavara anului 2009, ca distribuitor regional de produse IT&C. Sediul companiei si centrul de distributie se afla in Budapesta, Ungaria.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO