Business Hi-Tech

Apple vrea sa schimbe lumea cu un nou gadget: iPad - un iPhone de doua ori mai mare, cu Wi-Fi si 3G

Apple vrea sa schimbe lumea cu un nou gadget: iPad - un iPhone de doua ori mai mare, cu Wi-Fi si 3G
29.01.2010, 00:00 56

iPad, noul gadget lansat miercuri de Apple, va avea nevoie decel putin un an pana sa devina un produs de masa, foarte binevandut, in conditiile in care consumatorii asteapta ca pretul sausa scada sub 499 de dolari, cat costa in prezent, comenteazaBloomberg.

"Trebuiesa coste 300 - 400 de dolari", este de parere Gene Munsted, analistla compania Piper Jaffray. Apple va incepe sa vanda noul gadget dinmartie la preturi cuprinse intre 499 si 699 de dolari, care le vapermite utilizatorilor sa se conecteze la net prin Wi-Fi. Alte treimodele care vor avea conexiune 3G de la AT&T vor fi puse invanzare in aprilie la preturi intre 629 si 829 de dolari.

Munster a estimat ca Apple va vinde in acest an intre 3 si 4milioane de iPad-uri si 8 milioane in 2011, fapt ce va aducecompaniei venituri in plus de 4,6 miliarde de dolari.

CEO-ul Apple a spus in cadrul prezentarii de miercuri ca iPad vainclude un software numit iBooks pentru citirea cartilorelectronice. Acesta lucru arunca iPadin competitie directa cu cititoarele de e-book-uri de la Sony si cuKindle de la Amazon - care se vinde cu preturi incepand de la 259de dolari.

Editurile spera ca oamenii vor citi din nou

Companiile media sunt interesate de lansarea iPad, pentru caspera ca noul gadget ii va introduce in lumea celor 125 de milioanede clienti ai aplicatiei Apple iTunes si care ar putea decide sacumpere, pe langa soft, muzica si filme, carti si ziare in formatelectronic, scrie The New York Times.

In urma negocierilor cu Apple, editurile si companiile depublishing vor putea impune un tarif de 13 pana la 15 $ pentrufiecare titlu al carui continut va intra pe tableta, pret mult maimare decat cel de 9,99 $ care a fost impus de Amazon ca limitamaxima pentru cartile pentru Kindle. Editurile sunt astfel atrasede Apple, pentru ca spera ca pot opri tendinta de scadere apreturilor pentru carti.

Appleva obtine 30% din venitul generat de fiecare carte vanduta, in timpce companiile de publishing vor lua 70%. iPad va sustine formatulePub pentru carti, care le va permite autorilor sa includa, pelanga text, si elemente multimedia, precum fotografii, clipurivideo si audio, direct in carte.

Cotidianul The New York Times a facut o demonstratie a site-uluisau adaptat tabletei, cu un continut interactiv - articole in careerau inserate videoclipuri, insa nu a incheiat niciun acord cuApple. Nu este clar deci care ar fi modelul de business prin careun ziar sa castige bani realizand o varianta speciala pentru iPad.Proprietarii ziarelor spera ca iPad-ul este solutia pentru caoamenii sa citeasca din nou presa si sa plateasca pentru informatiidaca sunt livrate instantaneu.

Fara carti, muzica, filme si soft pentruromani

Apple ar putea lansa iPad fara acces la magazinul online decarti pe pietele din afara SUA, potrivit presei americane. Aceastalimitare nu ar fi o surpriza pentru potentialii clienti dinRomania, in conditiile in care deja romanii nu au voie sa cumperede pe iTunes muzica, filme sau aplicatii pentru iPhone, chiar dacaar fi dispusi sa cheltuiasca si cateva mii de dolari pe site-ulApple. iPad nu are meniu sau suport pentru limba romana. Niciclienti din tari ca Ungaria sau Bulgaria nu pot cumpara filme de laApple.

Nu are niciun kilogram, iar bateria tine 10ore

iPad-ul este foarte subtire (1,3 cm), cantareste aproximativ 0,7kg (modelul 3G e un pic mai greu) si are un ecran multi touch de 25cm cu o rezolutie de 1.024 x 768 de pixeli, realizat cu otehnologie care imbunatateste imaginea si ofera un unghi larg devizualizare. iPad-ul are o capacitate de stocare de 16, 32 sau 64GB si un procesor de 1 GHz, creat special pentru Apple. Bateriatine pana la 10 ore. Aparatul are microfon, difuzoare incorporate,un jack de 3,5 mm pentru casti si conectorul standard al Apple,prin care iPad poate fi conectat la un TV, o camera foto sau alteaccesorii.

140.000 de aplicatii gata de instalat?

Orice aplicatie realizata pentru iPhone poate fi instalata peiPad, insa - data fiind diferenta dintre ecrane, unele dintre elevor arata ciudat pe iPad, fie pentru ca vor rula in centrulecranului avand in jur un imens chenar negru, fie vor avea orezolutie slaba. Apple a reproiectat cateva aplicatii specialpentru iPad, printre care calendarul, clientul de e-mail sihartile, care au o interfata spectaculoasa. Apple se asteapta insaca dezvoltatorii de soft sa inceapa "goana dupa aur" - respectivdezvoltarea de aplicatii pentru a profita de noul ecran.

Bune:

  • iPad nu ruleaza mai multe aplicatii simultan, fapt care il faceextrem de rapid.
  • cititul unei carti, rasfoirea unor albume de fotografii sauvizionarea unui film pe un dispozitiv subtire si usor care poate fitinut in brate va fi o experienta "uluitoare", spune SteveJobs.
  • pretul de 499 $ pentru iPad este considerat de unii analistifoarte bun, date fiind capabilitatile echipamentului fata de AmazonKindle (259 $).

Rele:

  • iPad nu "vede" niciun site web construit in tehnologia flash,ceea ce inseamna ca pe o mare parte din site-uri utilizatorii vorvedea patrate mari goale.
  • are doar conectorul clasic Apple, ceea ce inseamna ca orice aivrea sa conectezi la iPad va trebui sa cumperi un adaptor.
  • iPad nu poate rula in paralel un client Twitter si browserul,iar aplicatiile care pot fi instalate sunt doar cele din magazinulApple.

De la o firma cu sediul in garaj la o companie cu veniturianuale de 50 de miliarde de dolari. Totul este legat de numele luiSteve Jobs

3 ianuarie 1978

A fost creata Apple Incorporated, cu un capital de 250.000 dedolari de catre Steve Jobs, Steve Wozniak si Ronald Wayne.

1984

Apple lanseaza Macintosh, un produs care a ajuns sa generezevenituri de miliarde de dolari anual.

1985

Dupa un conflict cu consiliul de directori al Apple, Jobs ademisionat de la Apple si a fondat Next, o companie care dezvolta oplatforma de computere specializata in invatamantul superior si pepiata oamenilor de afaceri.

1997

Apple achizitioneaza Next, readucandu-l astfel pe Steve Jobs incompania pe care o fondase. El a preluat functia de director.

23 octombrie 2001

Apple lanseaza playerul portabil iPod. Dispozitivul ocupa primulloc in topul celor mai vandute playere portabile, cu vanzari depeste 250 de milioane de unitati, potrivit Apple.

2003

A fost creat magazinul online web iTunes Store, care oferamuzica disponibila legal pentru descarcare pentru 0,99 $ pecantec.

9 ianuarie 2007

A fost lansat iPhone. Vandut in peste 33 de milioane de unitatidin iunie 2007 pana in prezent, potrivit NPD Group, iPhone este celmai cunoscut produs al Apple.

iunie 2009

Compania lanseaza Mac Book Pro, o alternativa la MacBook sidisponibila in variante de 13,15 si 17 inchi (33,4 si 43,1 cm).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO