Business Hi-Tech

Arbitrul telecom nu a virat încă Armatei banii pentru eliberarea frecvenţelor 4G

Arbitrul telecom nu a virat încă Armatei banii pentru eliberarea frecvenţelor 4G

Foto: Ovidiu Iordachi

Autor: Adrian Seceleanu

30.08.2012, 00:04 769

Autoritatea de Reglementare în Co­mu­nicaţii (ANCOM) nu i-a virat încă Mi­nis­te­rului Apărării (MApN) con­tribuţia sa la chel­tu­ie­lile de 234 mil. euro pe care le va în­re­gis­tra Armata pentru elibera­rea frec­venţelor ra­dio care ur­mea­ză să fie folosite pentru lan­sa­rea de ser­vicii de internet mobil 4G în Ro­mâ­nia în con­diţiile în care Par­lamentul nu a apro­bat încă bugetul de venituri şi cheltuieli al insti­tu­ţi­ei care supraveghează piaţa locală de comunicaţii.

"Conform Ordonanţei Gu­ver­nului nr. 11/2012, su­ma va fi achitată «în termen de 15 zile de la data aprobării cheltuielii prin bugetul de ve­nituri şi cheltuieli al ANCOM pen­tru anul 2012, conform legii». Bugetul ANCOM pentru anul 2012 nu a fost aprobat încă", au răspuns reprezentanţii arbitrului din te­le­com la întrebarea ZF dacă instituţia i-a plătit MApN banii necesari pentru a demara opera­ţiunea de eliberare a spectrului radio.

Frecvenţele radio ocupate de Armată, care sunt utilizate inclusiv pentru aplicaţii militare NATO, vor fi vândute luna viitoare în ca­drul celei mai mari licitaţii de licenţe de co­mu­nicaţii mobile organizate de România, însă terme­nul-li­mită de eliberare prevăzut este luna de­cembrie 2013.

Pentru a eli­bera banda de frec­venţă de 800 MHz, care va fi utili­za­tă pen­tru servicii 4G Armata are nevoie de 234 mil. eu­ro - sum­ă ne­cesară pen­tru aco­pe­rirea tu­turor chel­tu­ielilor pen­tru mi­grarea servi­ci­ilor de comunicaţii spe­ci­fice în alte frecvenţe. O par­te din această sumă (30 mil. eu­ro) va fi su­por­tată de ANCOM din bugetul propriu, iar di­fe­renţa urmează să fie acoperită din sumele în­casate de stat din vânzarea licen­ţe­lor.

Dacă toa­te licenţele sunt vândute, su­ma minimă ce ar putea fi încasată de stat ar depăşi 726 mil. euro.

Conform datelor comunicate anterior de Ar­mată, fondurile de 234 mil. euro trebuie în­ca­sate până la jumătatea anului viitor pentru ca instituţia să aibă timpul necesar eliberării frecvenţei.

Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al ANCOM pentru anul 2012 a fost depus la Parlament încă de la finele lunii februarie şi a fost discutat de Comisia IT&C din Camera De­pu­taţilor în luna martie, însă nu a fost încă adoptat.

Conform datelor prezentate de Cătălin Ma­ri­nescu - preşedintele ANCOM în faţa Co­misiei pentru tehnologia informaţiei şi comu­ni­caţiilor din Camera Deputaţilor veniturile to­tale previzionate pentru anul 2012 de ANCOM, în sumă de 156,2 mil. lei se vor rea­liza, în principal, din tariful de utilizare a frec­ven­ţelor spectrului radio şi din tariful de utilizare a resurselor de numerotaţie.

Cheltuielile totale prevăzute a se efectua în anul 2012 sunt în sumă de 455,2 mil. lei (aproximativ 100 mil. euro), astfel că deficitul în valoare de 299 mil. lei urmează a fi acoperit din excedentul anilor precedenţi. La finele anului trecut ANCOM avea în conturi disponibilităţi de 426,6 mil. lei (100,6 mil. euro), conform sursei citate.

Preşedintele ANCOM a declarat în faţa membrilor Comisiei IT&C că ANCOM va avea cheltuieli mai mari atât din cauza contribuţiei ce va fi achitate către Armată cât şi din cauza altoe cheltuieli ce sunt suportate de instituţie. "Cătălin Marinescu a indicat cauza acestor creşteri, respectiv faptul că ANCOM trebuie să plătescă suma de 22.728 mii lei, ce cuprinde dobânda aferentă împrumutului extern BIRD - contractat cu garanţia statului, pentru realizarea Sistemului Naţional de Monitorizare a Spectrului de Frecvenţe Radio şi dobânda aferentă creditului extern contractat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) necesar instalării Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă - 112 (SNUAU), credit garantat prin emiterea de către fostul IGCTI a unor bilete la ordin. De asemenea, ANCOM are obligaţia să verse anual la bugetul de stat, în perioada 2008-2012, o contribuţie în valoare de 38.000 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor cu administrarea, operarea şi întreţinerea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă - 112 (SNUAU), conform OUG nr.34/2008 privind organizarea şi funcţionarea SNUAU. La acestea se adaugă suma de 129.000 mii lei ce se suportă din bugetul ANCOM pentru a acoperi costurile ocazionate de schimbarea destinaţiei utilizării benzilor de frecvenţe radio de către MapN", conform raportului realizat de Comisia IT&C a Camerei Deputaţilor.

Parlamentarii nu au avut în final obiecţii la propunerile înaintate de ANCOM şi au propus adoptarea bugetului autorităţii în forma prezentată de Cătălin Marinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO