Business Hi-Tech

Arbitrul telecom propune ca taxele plătite de Orange şi Vodafone pentru prelungirea licenţelor GSM să fie stabilite de Guvern

 Arbitrul telecom propune ca taxele plătite de Orange şi Vodafone pentru prelungirea licenţelor GSM să fie stabilite de Guvern

Autor: Adrian Seceleanu

13.12.2010, 23:49 26

ReÎnnoirea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio acordatear putea fi condiţionată de plata către bugetul de stat a unei taxede licenţă, al cărei cuantum va fi stabilit, în mod individual,prin hotărâre a Guvernului, potrivit unui proiect de lege privindcomunicaţiile prezentat de Autoritatea de Reglementare înComunicaţii (ANCOM).

Proiectul de lege vizează situaţia în care se află şi cei maimari operatori de comunicaţii din România, respectiv Orange şiVodafone. Licenţele de telefonie mobilă GSM ale Orange şi Vodafone,pe care cele două companii le-au câştigat în anul 1996, plătindfiecare câte 75 de milioane de dolari, expiră în decembrie 2011 -iar statul şi operatorii trebuie să ajungă la un acord în ceea cepriveşte termenii reînnoirii.

Prin proiectul de lege propus spre consultare, ANCOM susţine cătaxa trebuie să fie stabilită de executiv. "Reînnoirea licenţelorde utilizare a frecvenţelor radio acordate se va face cu asigurareaposibilităţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şiReglementare în Comunicaţii (ANCOM) de revizuire a condiţiilorimpuse la acordarea iniţială şi va putea fi condiţionată de platacătre bugetul de stat a unei taxe de licenţă al cărei cuantum sestabileşte, în mod individual, prin hotărâre a Guvernului", auprecizat oficialii ANCOM.

Proiectul vine să completeze un cadru legislativ care lăsa locde interpretări în ceea ce priveşte posibilitatea ca statul săceară bani Orange şi Vodafone, dar şi celorlalţi operatori detelefonie, la momentul expirării licenţelor.

La începutul acestui an, reprezentanţii statului român încă îşipuneau problema dacă exista baza legală pentru a percepe o nouătaxă şi cum ar trebui să se numească ea, în timp ce reprezentanţiioperatorilor puneau sub semnul întrebării posibilitatea caautorităţile să ceară o nouă taxă.

"Conform prevederilor licenţei, avem dreptul să prelungimtermenul de valabilitate. Nu există nicio precizare cu privire laplata unei taxe de prelungire", declara în luna aprilie pentru ZFLiliana Solomon, fostul CEO al Vodafone România. "Trebuie menţionatcă taxele pe care noi le-am plătit în trecut nu au fost taxe delicenţă, ci de eliberare a spectrului de către Ministerul ApărăriiNaţionale şi prin urmare a fost, din punctul de vedere legal, oaltă taxă", adăuga ea. Şi Thierry Millet, CEO al Orange România,spunea că "Licenţa Orange expiră pe 31 decembrie 2011, astfel că,bineînţeles, ne aşteptăm ca aceasta să fie reînnoită. Am dori catermenii pentru reînnoirea licenţei să fie definiţi cât mai curândposibil pentru că acest lucru va determina planificareainvestiţiilor noastre".

Consultaţi de ZF la începutul acestui an în ceea ce priveşteacest subiect, foştii pre­şedinţi ai arbitrului telecom propuneaustatului să ceară taxe între 1 şi 28 mil. euro pentru licenţele pebaza cărora cei doi operatori oferă servicii de comunicaţii înRomânia.

Pe lângă prevederile legate de taxele de licenţă, proiectulsupus consultării de ANCOM, autoritatea de reglementare va putearevoca, parţial sau total, dreptul de utilizare a frecvenţelorradio dacă măsura este necesară pentru asigurarea unui mediuconcurenţial real, în cazul tezaurizării spectrului radio.

"Transpunerea noului cadru de reglementare european înlegislaţia naţională este unul dintre cele mai importante proiecteale ANCOM de până acum, de o mare anvergură şi cu un impactsemnificativ atât asupra pieţei telecom, cât şi asuprautilizatorilor", a declarat preşedintele ANCOM, CătălinMarinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO