Business Hi-Tech

Art Trading pe net: cate o moneda pentru fiecare mentalitate

06.12.2001, 00:00 27



Galeria Cluj Art OnLine este un spatiu alternativ la aria culturala clujeana, un spatiu care propune arta si pictura contemporana atat colectionarilor, cat si potentialilor cumparatori (printre care oameni de afaceri) pentru birouri private, administrative sau banci.

Proprietarul acestei galerii este pictorul clujean Claudiu Presecan care explica: "Am vrut sa-mi deschid o galerie normala. Dar toate spatiile pe care le-am gasit erau prea scumpe. Asa ca mi-a venit ideea cu galeria virtuala".

La adresa www.ecosoft.ro/caol-gallery, expun, pentru inceput, sase artisti clujeni (Ioan Sbarciu, Claudiu Presecan, Radu Solovastru, Aurelian Pirosca, Calin Daian si Alexandru Pasat). Preturile lucrarilor de arta depind de marime, de tehnica de lucru, de autor.

"Unii artisti au deja o anumita cota de piata. Unii chiar au contracte cu galerii de afara care ii obliga, printre altele, sa nu scada sub un anumit pret, 1.000 de dolari, de exemplu", spune Claudiu.

Lucrarile din expozitia on-line sunt schimbate din cinci in cinci saptamani. "In arhiva" ramane o lucrare a fiecarui artist care a expus in galerie.

"Majoritatea artistilor care expun sunt clujeni, dar nu e un criteriu obligatoriu", spune Claudiu. Pentru inceput, expunerea s-a facut la invitatia galeriei, dar toti cei care doresc sa expuna sunt bineveniti. Ei trebuie sa trimita o scrisoare de intentie, trei fotografii, tehnica, dimensiunile si lista de preturi.

Daca treaba va merge asa cum spera Claudiu, el va deschide si o galerie "adevarata" si va organiza evenimente combinate vernisaje transmise in direct pe Internet.

Pentru clientii care nu sunt din Cluj, exista un termen de 15 zile de la primirea lucrarii, in care o pot returna in cazul in care nu sunt multumiti de imaginea ei reala.

Toate lucrarile sunt neinramate, dar, la cererea clientului, se asigura inramarea precum si sugestii pentru cea mai mai buna expunere sau instalare a lucrarii respective. Plata se face in lei pentru comenzile locale si din Romania si se poate face si in rate.

Costul transportului in functie de destinatie reprezinta o suma separata fata de costul lucrarii de arta: "In viitorul apropiat, vom oferi si lucrari spre inchiriere. De exemplu o banca doreste sa-si redecoreze sediul si ne comanda un numar de lucrari pentru o anumita perioada de timp. Pe urma le schimba", explica artistul.



Pe site inca nu sunt trecute preturile lucrarilor: "Sunt doua tipuri de preturi. Pentru romani, in lei, pana pe la cinci milioane. Pentru cei de afara, in dolari. Daca punem toate preturile in dolari, romanii se sperie si nu mai comanda nimeni; daca le punem in lei, strainilor li se pare prea putin si nici nu se uita la ele", explica managerul galeriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO