Business Hi-Tech

Asociaţia companiilor de software şi servicii de IT: Guvernul nu a găsit soluţii pentru ca salariile softiştilor să nu scadă

Valerica Dragomir

Valerica Dragomir

Autor: Adrian Seceleanu

06.12.2017, 00:05 2025

Guvernul nu a găsit încă soluţii pentru ca salariile programatorilor care sunt scutiţi de impozitul pe venit să nu scadă - în ciuda promisiunilor repetate făcute inclusiv de liderul PSD, Liviu Dragnea, situaţie care pune o presiune semnificativă pe bugetul firmelor de profil şi afectează semnificativ potenţialul ţării de a atrage investiţii, conform datelor Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS).

„Din păcate, problema legată de veniturile persoanelor scutite de impozit este în continuare nesoluţionată, în condiţiile în care presiunea la nivelul angajatorilor de a reţine oamenii în România este deja la cote foarte înalte. Din păcate, nerezolvarea şi lipsa de predictibilitate ajung să definească şi sectorul tech, ceea ce ne plasează într-o zonă de reevaluare: a investiţiilor, a dezvoltării, a valorii adăugate“, a declarat pentru ZF Valerica Dragomir, director executiv în cadrul ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT).

„OUG 79 a afectat grav toată industria de tehnologie, atât la nivelul companiilor de dezvoltare (prin impactul direct asupra veniturilor persoanelor scutite de impozit), cât şi zona de startup-uri, prin introducerea impozitării pe cifra de afaceri. Toate acestea sunt în detrimentul interesului ţării noastre de a crea o nouă faţă pentru România, cea high-tech, în condiţiile în care până acum am avut toate ingredientele (talent, creşterea valorii adăugate, agilitate), iar în jurul nostru competiţia este acerbă atât pentru atragerea de talente, cât şi pentru sprijinul sistematic acordat sectorul tech şi de inovaţie. Din fericire, o propunere din partea industriei şi-a găsit deschidere la nivel de Parlament, unde  impozitarea pe cifra de afaceri să fie opţională a fost luata în considerare, dar procesul este încă în derulare”, a adăugat ea.

“Revoluţia fiscală” loveşte în toate persoanele scutite de plata impozitului pe venit din industrie, respectiv aproximativ 30.000 - 35.000 de persoane, conform datelor ANIS. Schimbările la Codul fiscal vor determina în medie o scădere cu 7% a salariului net.

Pentru a menţine salariile angajaţilor companiile ar trebui să majoreze cu aproximativ 10% bugetul de salarii, a explicat la conferinţa ZF Digital ’17 Valerica Dragomir. “„Am discutat cu colegi din consultanţă şi sunt mai multe scenarii. Linia de bază este că în condiţiile în care companiile măresc salariile brute, veniturile nete ale programatorilor vor înregistra scăderi de 6,5-7%. Impactul pentru agajatorii din domeniu nu este zero sau pe acolo, cum ar putea fi pentru alte companii. Dacă vrei să păstrezi salariul net al angajatului, impactul pe fondul salarial total este aproape spre 10%. La începutul acestui an au eliminat plafonul de CAS şi CASS, ceea ce a dus la alte modificări de costuri. Pentru ianuarie 2018 creşterea pe fondul de salariu poate ajunge la 15%.”

În prezent, în industria locală de software şi servicii IT lucrează circa 120.000 de oameni, din care aproximativ 100.000 sunt angajaţi, iar restul colaborează în regim de PFA sau ca „freelanceri“, conform datelor ANIS. În urmă cu şapte ani, circa 13.000 de persoane lucrau în IT pe plan local. Astfel, productivitatea medie per angajat a crescut de la 19.000 dolari în 2000 la 45.000 euro anul acesta.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO