Business Hi-Tech

Astăzi, jurnalismul nici nu poate fi conceput fără computere şi internet

Astăzi, jurnalismul nici nu poate fi conceput fără computere şi internet

Autor: Mircea Sarbu

16.10.2010, 10:29 61

Tim Berners-Lee, creatorul web-ului, a pledat adesea pentrupublicarea datelor primare insotite de descrieri standardizate.Deja tendinta exista, iar cand aceasta practica se va extinde,internetul va deveni si mai util. Mai ales pentru o anumita ramuraa jurnalismului.

Primul numar al ziarului Guardian a fost publicat la Manchesterin data de 5 mai 1821. Conform uzantelor din acele vremuri, stirileocupau ultima pagina, iar printre acestea se afla un tabel careprezenta intr-o maniera usor de inteles costurile suportate descolile din zona. Nu stiu daca acesta este primul exemplu deprezentare a faptelor intr-o maniera numerica, dar este cert ca nuera un obicei raspandit in epoca si, cu siguranta, dificultatile inculegerea si procesarea datelor primare (caci despre asta este defapt vorba) erau majore. In schimb, suportul pe care puteau sa-lofere unui material publicat era semnificativ.

Astazi, jurnalismul nici nu poate fi conceput fara computere siinternet. Incepand cu redactarea articolelor sau punerea in paginasi terminand cu documentarea si chiar culegerea unor informatiivaloroase din surse mai mult sau mai putin oficiale. Desprejurnalismul din prezent citiţi mai multe într-uneditorial scris de Mircea Sârbu pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO