Business Hi-Tech

Audierile ministrului comunicaţiilor în Parlament din 25 aprilie - 57 de minute de eschive şi puţine informaţii concrete. Despre GDPR: Nu comentez declaraţiile doamnei ministru Carmen Dan pentru că sincer chiar nu este cazul; Despre proiectul Ro-NET cu Telekom: 80% din minister lucrează pentru el

Petru Bogdan Cojocaru

Petru Bogdan Cojocaru

Autor: Adrian Seceleanu

03.05.2018, 00:02 202

Petru Bogdan Cojocaru, (foto) care de la preluarea mandatului de ministru al comunicaţiilor în luna ianuarie a avut o prezenţă publică mai discretă decât cea a unui şef de serviciu de informaţii, a oferit, probabil, cele mai multe informaţii despre activitatea sa de la minister în cadrul audierii din cadrul Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, care a avut loc în data de 25 aprilie. El a fost convocat pentru a oferi detalii despre activitatea MCSI. În cele 57 de minute ale audierii ministrul a avut grijă să evidenţieze ce probleme a găsit în minister de la fostele echipe şi ce a realizat el de la preluarea mandatului, evitând pe de altă parte să răspundă concret la multe dintre întrebările adresate de parlamentari. În intervenţia de aproape o jumătate de oră din deschiderea audierilor, Cojocaru a avut o abordare „clasică” pentru titularii de până acum ai portofoliului de la MCSI: a repetat unele informaţii de mai multe ori, a evitat să răspundă scurt şi concret la unele întrebări preferând fraze lungi, „rotunjite” şi puţine promisiuni.

Iată câteva dintre declaraţiile făcute de ministru, care redau dinamica şi atmosfera din cadrul audierilor:

♦ Legat de cloud, ieri am reuşit împreună cu echipa de la minister să dăm drumul după ce am parcus toate procedurile şi toţi paşii de resemnare a unui nou protocol cu entităţile care vor desfăşura sau vor avea atribuţii în construirea cloudului guvernamental – MCSI ca owner pe proiectul respectiv, la ADR ca zonă de administrare şi STS cu partea de construcţie şi tot ce ţine de partea de reţelistică, zomna lor de competenţă

♦ Cred că am reuşit să atingem un punct foarte important, din punctul de vedere al planului de guvernare, al programului de guvernare. În momentul în care am preluat mandatul se discuta de două mari proeicte - odată este vorba despre Poştă, şi a doua oară este vorba de tot ceea ce ţine de partea aceasta de digitalizare, interoperabilitate pentru că ele sunt legate între ele prin intermediul proiectului de e-guvernare şi toate celelalte activităţi care au fost demarate cu mulţi ani în urmă şi din fericire acum le putem pune în practică.

♦ Este o mare reuşită pentru aceste trei luni că luni pe 30 chiar se împlinesc trei luni de când s-ar încheia primul trimestru de când am intrat în minister.

♦ Sunt foarte multe discuţii inclusiv cu CIO-ul, am văzut că în mailul dvs. faceţi referire şi la atribuţiile dumnealui, dar ne-am consultat pentru că ar fi păcat să nu avem o astfel de consultare cu persoane care timp de un an şi ceva au studiat domeniul, au aflat tot felul de informaţii, adică ar fi chiar o prostie să nu folosim expertiza unora care chiar şi-au dedicat timpul pentru aşa ceva.

♦ Am prioritizat demararea acestui proiect de cloud pentru că odată cu demararea lui putem debloca şi alte proiecte care ţin de e-guvernare, în relaţia cu celelalte ministere, mă refer aici la MAI, Minisetrul Muncii şi Justiţiei Sociale, unde în momentul în care am intrat în minister nu era concepută fişa şi nici nu era dat în pregătire sau în consultare ghidul. Am reuşit în aceste 3 luni de zile să scoatem ghidul şi pe acest minister împreună cu doamna Vasilescu am avut câteva şedinţe de lucru efectiv. La început ne-am întâlnit doar să vedem ce s-a făcut în trecut ca să nu punem în pericol, am descoperit că erau lucruri bune făcute numai că nu s-au încheiat în niciun fel.

♦ Ro-Net e un proiect într-adevăr foarte important, este foarte matur ca să nu îi spun altfel, să spun bine, e un proiect matur, a trecut prin diverse etape. (…) Vreau să vă spun că acum, nu e ca o plângere aşa, dar 80% din minister lucrează pentru RO-Net pentru că sunt foarte multe proiceduri, documente, lucruri care trebuie făcute, nu este un blocaj însă, aproape orice angajat înafară de ceea ce scrie în fişa postului are şi activităţi foarte bine stabilite pe Ro-Net. Dl. Şova a reuşit să scoată proiectul din acea zonă moartă, acum facem eforturi să-l închidem aşa cum trebuie şi deadline-ul să fie respectat. Din punct de vedere cifre în momentul de faţă suntem la 364 de locaţii recepţionate, aprobate 302, date în plată 288, cu acceptanţe finale de amplasament 287, plătite 274 şi asa mai departe.

♦ Legat de legea privind securitatea cibernetică. Da, e obligatoriu (să avem o lege - n.red.) pentru că sunt şi proiecte care se vor finanţa exact pe acest domeniu, pe securitate cibernetica, deci dacă … pe un alt document pe care-l aveam mai devreme, sunt aproape 35 de milioane de euro, numai aici. Răspunsul cred că este foarte simplu, înafară de această zonă de proiecte trebuie să revenim şi la să zic aşa obiectul muncii pentru minister în sensul de a propune acte normative în aşa fel încât să creem un cadru cât mai corect pentru acest domeniu. Am preluat aceste discuţii chiar când am fost, când am participat pentru că odată cu ultimul CSAT ce a avut loc ne-am întâlnit înainte de a se intra la aceste activităţi cu persoane care au fost implicate în trecut în vechea discuţie despre această lege.  (…) E greu să vină MCSI-ul cu un proiect de lege pentru că acolo sunt şi alte instituţii sau ministere care răspund de partea aceasta de securitate naţională sau chiar Ministerul Apărării şi aşa mai departe, deci sunt şi alte instituţii implicate. Cu ceea ce putem să participam răspunsul a fost ori de câte ori am fost întrebat şi din alte zone, nu neapărat în aria parlamentară, da, am încuraja un proiect de lege. Pentru că este necesară, haideţi să ne uităm numai la ceea ce ţine de ultimele tendinţe. (…) Există un pericol foarte mare. Gândiţi-vă numai la 2-3 companii mari din ţara asta care s-ar putea să nu aibă anumite lucruri sigure, gestionate corect. Şi care să le putem reglementa şi rezolva prin această lege.

♦ Nu comentez declaraţiile doamnei ministru Carmen Dan (despre “legea GDPR” – n.red.) pentru că sincer chiar nu este cazul. (…) Până astăzi nu a ajuns la ministerul pe care îl coordonez niciun fel de cerere, solicitare de punct de vedere.  (…) Dacă vom fi întrebaţi, ne vom exprima punctul de vedere în aşa fel încât să tratăm corect”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO