Business Hi-Tech

Avem nevoie de un număr dublu de IT-işti. 7.000 pe an nu ajung

Avem nevoie de un număr dublu de IT-işti. 7.000 pe an...

Autor: Adelina Mihai

04.04.2013, 00:07 4218

Guvernul trebuie să atragă noi investitori în IT prin creşterea cifrelor de şcolarizare din facultăţile de profil, pentru că cei 6.000 – 7.000 de absolvenţi pe an nu sunt suficienţi pentru a acoperi nevoile pieţei.

„Avem nevoie de un program guvernamental de încurajare şi de poziţionare a României ca un hub de ino­vaţie în domeniul IT, de măsuri de creştere a numărului de absolvenţi, de mărire a spaţiilor destinate facultăţii şi a personalului didactic, pe lângă regândirea unor măsuri fiscale astfel încât să încurajeze realmente firmele să investească sau să se înfiinţeze noi start-up-uri“, a spus Andrei Pitiş, preşedintele asociaţiei industriei de software (ANIS).

Pe lângă o dublare a numărului studenţi, este necesară şi o introducere a unor cursuri de dezvoltare de „soft skills“ la facultăţile de IT, unde există deja o serie de cursuri – cum ar fi cel de istoria filosofiei – care nu au neapărat legătură cu domeniul.

„Multe companii IT ne spun că principala cheltuială pe care o au cu angajaţii este cea cu programele de dezvoltare, pentru că inginerilor care vin de pe băncile fa­cul­tăţilor le lipsesc o serie de abilităţi, cum ar fi cele de comunicare sau cele de muncă în echipă“, a spus profesorul Răzvan Rughiniş de la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

IT-iştii sunt angajaţii „răsfăţaţi“ ai crizei, un absolvent fără experienţă câştigând câte 500 – 600 de euro net pe lună, în timp ce un programator senior poate ajunge până la 2.000 – 2.500 de euro pe lună, potrivit datelor din piaţă.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO