Business Hi-Tech

Avocat despre comerţul online: Clientul are voie acum să se răzgândească în 14, nu în 10 zile, fără motivare

Avocat despre comerţul online: Clientul are voie acum...

Autor: Andrei Cîrchelan

20.11.2014, 18:01 618
Clienţii magazinelor online au dreptul să se răzgândească asupra produsului pe care l-au achiziţionat în termen de 14 zile calendaristice, fără a motiva decizia, în urma unei legi intrate în vigoare în vară, act normativ care a mărit termenul de răzgân­dire de la 10 zile cât era anterior.
 
„În vară a intrat în vigoare o nouă lege cu modificări pe care nu toate site-urile care vând produse online le-au operat. Cea mai importantă modificare este reglementarea dreptului de retragere care spune că ai voie să te răzgândeşti în termen de 14 zile calendaristice asupra produsului cumpărat, fără a motiva“, a declarat pentru ZF Raluca Daneş, avocat al firmei ONV Law. Potrivit ei, legea nu se aplică pentru toate tipurile de achiziţii online, fiind excep­tate categorii cum ar fi pachetele turistice, produsele ban­care, produsele alimentare etc., însă este valabilă pentru cea mai mare parte a produ­selor care ar putea fi vândute în campania de reduceri Black Friday de la finalul acestei săptămâni.
 
Odată returnat produsul, site-ul trebuie să returneze banii în termen de 14 zile calen­daristice, pentru orice formă de plată. De obicei, banii sunt returnaţi în aceeaşi formă în care au fost plătiţi de cumpărător, cu ex­cep­ţia cazurilor în care clientul şi magazinul ajung la altă înţelegere. Toto­dată, dacă la livrare clientul a plătit costuri de trans­port, la retur, costurile de transport sunt aco­perite de magazinul în cauză, sau banii daţi pe transport sunt returnaţi clientului. Potrivit aceleiaşi legi, magazinele online trebuie să explice foarte clar şi într-un loc vizibil pe site care sunt drepturile clientului, în ce fel pot fi returnate produsele şi care sunt sumele pe care le poate primi înapoi clientul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO