Business Hi-Tech

Ballmer, seful Microsoft, ia in ras sistemul de operare de la Google

15.07.2009, 17:06 33

Steve Ballmer, CEO al Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, a luat ras de posibilitatea ca sistemul de operare Google sa intre in competitie cu Windows, sistemul de operare care domina aproape 90% din piata de PC-uri din lume, scrie presa internationala.
Ballmer a precizat doar ca sistemul de operare de la Google, Chrome OS, denumit dupa browser-ul web lansat recent de Google, este "interesant". "Voi fi respectuos", a spus Ballmer in rasetele publicului ce participa la o conferinta organizata de Microsoft pentru parteneri, in orasul american New Orleans. "Cine stie ce este de fapt acest lucru? Pentru mine, Chrome OS este foarte interesant", a declarat seful Microsoft, alegandu-si cu atentie cuvintele pentru a starni amuzament publicului.
"Nu va fi lansat decat peste un an si jumatate si deja au anuntat un sistem de operare", a continuat Ballmer, lasand de inteles ca sistemul ar putea fi deja depasit cand apare.
Saptamana trecuta, Google a anuntat ca intentioneaza sa lanseze un sistem de operare pentru PC-uri, atacand direct businessul de baza al Microsoft. Intentia Google, care se bazeaza pe ideea ca accesul la internet este cea mai importanta functionalitate a oricarui produs IT, este ca noul sistem de operare sa fie complet separat de Android - disponibil deja pe mobile de tip smartphone si, in curand, pe netbookuri. "Nu stiu exact daca nu se pot hotari sau ce probleme au, dar ultima data cand am verificat, cred ca nu ai nevoie de doua sisteme de operare pentru aceeasi platforma. Este bine sa ai unul singur", a spus Ballmer.
In pofida tonului jovial al sefului Microsoft, compania ia in serios initiativa Google. Noul motor de cautare Microsoft Bing, care a debutat cu un impact pozitiv in piata, este gandit sa ia din cota de piata a motorului Google, care domina piata. Microsoft a anuntat, de asemenea, ca va lansa o versiune a suitei Office, care va putea fi accesata gratuit de pe internet, pentru a concura cu aplicatiile similare oferite de Google.

A ras si de iPhone
Incercarile anterioare ale lui Ballmer de a lua in ras competitorii nu au fost intotdeauna reusite, atrag atentia analistii. El a spus ca iPhone nu va reusi sa se impuna pe piata din cauza pretului prea mare de vanzare, insa terminalul Apple a luat o cota semnificativa din piata smartphone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO