Business Hi-Tech

Basescu si HP despre sistemul IT al CNAS. E gata sau nu?

Basescu si HP despre sistemul IT al CNAS. E gata sau nu?

Radu Enache, CEO al HP Romania: Sistemul informatic al CNAS este functional, a condus deja la eliminarea unor inregistrari duble a asiguratilor

21.04.2010, 00:00 61

Sistemul informatic de 120 mil. euro care ar trebui sa ajutestatul sa tina evidenta asiguratilor si platitorilor de contributiila sanatate este nefunctional la aproape zece ani de la demarareaproiectului, a spus in urma cu o saptamana Traian Basescu,presedintele Romaniei, la un forum dedicat solutiilor de guvernareelectronica. Seful statului nu este bine informat, pentru casistemul IT este functional, iar singura lui problema este catrebuie extins, spun, insa folosind o formulare diplomatica,firmele si institutiile implicate.

Care este in fapt situatia? Sistemul IT de la Casa Nationala deAsigurari de Sanatate (CNAS), probabil cel mai discutat proiect ITdin Romania, a provocat numeroase scandaluri si controverse incadin momentul desemnarii consortiului castigator condus de firmaamericana Compaq. HP Romania, una dintre companiile care acontestat castigarea licitatiei de catre Compaq, a preluat insaulterior proiectul dupa ce HP au cumparat la nivel global Compaq.De-a lungul timpului, sistemul IT a generat numeroase altecontroverse, astfel ca declaratiile presedintelui nu au fost osurpriza. "Poate responsabilii romani gasesc o explicatie de ceintarzie atat de mult terminarea sistemului informatic laSanatate", a spus Basescu.

Fara a dori sa comenteze in mod direct declaratiile sefuluistatului, Radu Enache - CEO al HP Romania - contrazice ceea ce aspus Traian Basescu. "Sistemul informatic al CNAS este functional,a condus deja la eliminarea unor inregistrari duble a asiguratilorsi la identificarea unor abateri de la respectarea normelorasigurarilor medicale de sanatate", a spus Enache. "Cu toateacestea, nu toti furnizorii de sevicii medicale au inteles sa-lutilizeze sau poate ca nu isi doresc inca sa foloseasca acestsistem. Dublarea practic a numarului de utilizatori ai sistemuluifata de cerintele initiale si aparitia unor noi reglementari,inclusiv ale UE, impun dezvoltarea solutiei actuale", a mai spusseful HP.

Sub protectia anonimatului, reprezentanti ai companiilorimplicate in implementarea proiectului IT de la Casa de Sanatatesunt mult mai directi in a explica situatia, punand, la randul lor,responsabilitatea functionarii sub parametrii optimi ai sistemuluiin seama statului. "Domnule, sistemul merge daca este folosit",spune unul dintre ei. "Numarati cu cati ministri ai sanatatii amlucrat, uitati-va cati presedinti ai CNAS au existat in ultimiiani. Cereti o statistica cu ritmul platilor facute de stat, vedetisi daca s-au platit toate operatiunile realizate", spune un altoficial al unei companii de IT implicat de ani de zile in acestproiect. De ce lanseaza atunci presedintele aceste mesaje? "Nu estebine informat", spun sec reprezentanti ai companiilor implicate inproiect. "Ce consilier specializat in probleme de IT are PalatulCotroceni? Ce om cu expertiza puternica in IT are Guvernul? Existacineva in administratie care sa raspunda de planurile de ITfinantate din bani publici si care sa stie istoricul desfasurariiacestor proiecte si sa si fie ascultat de presedinte si premier?".In discutii neoficiale cu ZF, reprezentanti ai companiilorimplicate in acest proiect isi pun si intrebarea daca la nivelulcelor mai importanti oameni din stat sunt cunoscute lucrurielementare despre un proiect de informatizare. "Probabil ca uniioameni din ierarhia guvernamentala cred ca un proiect deinformatizare este ca o masina: asamblezi piesele si gata. Nu seintelege ca un sistem IT este ca un «organism viu», lucrul la el nuse termina niciodata. Tot timpul apar date noi, informatii noi,cerinte si tehnologii care schimba datele problemei. Nu poti spuneaproape niciodata ca lucrul la un sistem IT s-a incheiat si ca numai este nimic de facut la el".

Care este opinia reprezentantilor CNAS - institutia care artrebui sa lamureasca aceste lucruri? Nimeni nu se inghesuie sa-lcontrazica pe presedintele Romaniei.

Reprezentantii CNAS nu au raspuns intrebarilor transmise de ZFin urma cu sapte zile pe aceasta tema, insa datele din caietul desarcini al unei licitatii de 3 milioane de euro pregatite deinstitutie in vederea extinderii sistemului IT despre care vorbeapresedintele Basescu sustin indirect afirmatiile sefului HP."Sistemul Informatic Unic Integrat (…) asigura urmatorul set defunctionalitati: evidenta platitorilor de contributii; gestiuneafondului asigurarilor de sanatate; gestiunea asiguratilor;gestiunea furnizorilor de servicii medico-farmaceutice; asigurareacontrolului serviciilor medicale, respectiv distributiadocumentelor de referinta catre furnizorii de servicii medicale. Deasemenea sistemul, dispune de functionalitati de prezentaresintetica a datelor si de functionalitati ERP:financiar-contabilitate, gestiunea investitiilor si a mijloacelorfixe, resurse umane si salarizare, stocuri si achizitii etc.",potrivit datelor din caietul de sarcini disponibil pe site-ule-licitatie.ro.

De altfel, CNAS nu numai ca nu mentioneaza probleme defunctionare a sistemului, ci se asteapta ca eventualeledisfunctionalitati sa ii fie semnalate de castigatorul licitatiei.Astfel, CNAS cauta o companie cu afaceri de minimum 2 mil. euro pean in perioada 2007-2009, care sa evalueze stadiul de implementarea sistemului IT al institutiei, si care sa faca in acelasi timp sirecomandari privind modalitatile de extindere a solutiei IT pentrua permite implementarea cardului national de sanatate si a altorprioritati in domeniu ale guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO