Business Hi-Tech

Blackberry, pe urmele Nokia: vânzări mici, urmate de concedieri

Blackberry, pe urmele Nokia: vânzări mici, urmate de concedieri

Autor: Ştefan Vrabie

26.07.2011, 00:03 675

Compania canadiană Research in Motion (RIM), producătorultelefoanelor BlackBerry, plănuieşte să reducă forţa de muncă cu2.000 de angajaţi, aproximativ 10% din totalul cifrei de angajaţi,motivul invocat fiind vânzările scăzute şi scăderea cotei de piaţăîn faţa Apple, scrie agenţia de presă Bloomberg.

Compania canadiană a mai anunţat, de aseme­nea, un şir demodificări în ma­nage­ment şi planurile de retragere aledirec­toru­lui operaţional Don Morrison.

Reducerea numărului de angajaţi face parte din­tr-un plan de"concen­tra­re pe zone care oferă ce­le mai mari posibilităţi decreş­tere", potrivit unui ra­port făcut public de com­pa­nie lunidimineaţă. Ofi­cia­lii au mai declarat că "acest pas este unulprudent şi necesar" pen­­tru succesul companiei pe termen lung.După această rundă de disponibilizări RIM va rămâne cu aproximativ17.000 de angajaţi.

RIM a estimat luna trecută că veniturile trimestriale ar puteaînregistra prima scădere din ultimii 10 ani. Compania pierde cotăde piaţă în faţa iPhone-ului de la Apple sau a dispozitivelor cusistem de operare Google Android în mare parte datorită faptului căfirma nu a fost în stare să lanseze un model important deBlackBerry care să le facă faţă rivalilor.

Jim Balsilie, unul dintre cei doi directori exe­cutivi aicompaniei canadiene Research in Motion (RIM), a declarat în urmă cuo săptămână că în următoarele luni compania va lansa pe piaţă şaptesmartphone-uri BlackBerry care vor utiliza următoarea ge­ne­raţie asistemului de operare BlackBerry.

Această declaraţie este o veste impor­tan­tă pentru RIM care aîncercat în ultimii ani să creeze produse capabile să concureze cusmartphone-urile şi ta­ble­tele care au ca sistem de operare iOS dela Apple sau Google An­dro­id. Cel mai recent pro­dus pe carecompania l-a lan­sat pentru a se menţine în "bă­tălia"dispozitivelor smart este tableta Black­Berry PlayBook care de lalansarea sa din luna aprilie şi până acum nu a avut recenzii foartebune din partea analiştilor.

Sistemul de operare BlackBerry OS a avut un avantajconsi­de­ra­bil pe piaţa mondială de smart­phone-uri, dar acum,potrivit mai multor estimări reali­zate de firme de cercetare,acesta va fi pe lo­cul patru până în anul 2015, după Android,Windows Phone 7 şi iOS.

La începutul lunii Research in Motion împreună cu un consorţiuformat din Apple, Microsoft, Ericsson, Sony şi EMC a cumpăratpentru 4,5 miliarde de dolari portofoliul de brevete al grupuluicanadian Nortel, aflat în faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO