Business Hi-Tech

BlackBerry pregăteşte noi concedieri

BlackBerry pregăteşte noi concedieri

Foto: AFP

Autor: Mediafax

20.06.2012, 11:02 719

Compania canadiană Research In Motion (RIM), care produce smartphone-urile BlackBerry, a anunţat că ţinteşte reducerea costurilor operaţionale cu un miliard de dolari pe an, plan care include concedieri semnificative, transmite Bloomberg.

"RIM s-a angajat să obţină eficientizări semnificative şi reducerea costurilor de operare în cursul acestui an fiscal. Reducerea numărului angajaţilor face parte din această iniţiativă", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Tenille Kennedy.

RIM a anunţat anterior că una dintre măsurile pentru scăderea cheltuielilor cu 1 miliard de dolari pe an este reducerea numărului de facilităţi de producţie.

Unul dintre principalii furnizori ai companiei a anunţat recent că va înceta producţia destinată BlackBerry, în cadrul strategiei RIM de eficientizare a lanţului comercial.

Reorganizarea RIM ar putea afecta între 2.000 şi 3.000 de locuri de muncă, estimează ansaliştii Northern Securities Toronto, în baza premisei că 30% din reducerile de costuri anunţate vor fi obţinute prin măsuri de muncă şi resurse umane. Mişcarea s-ar adăuga la cele 2.000 de concedieri anunţate anul trecut.

Acţiunile companiei s-au prăbuşit cu 61% în ultimele 12 luni, din cauza performanţelor slabe ale BlackBerry într-o piaţă dominată de Apple şi smartphone-urile pe platforma Google Android.

RIM vrea să lanseze în acest an o nouă gamă de telefoane, bazate pe sistemul de operare BlackBerry 10, prin care speră să recâştige cotă de piaţă.

Nokia a anunţat recent că vrea să elimine până la 10.000 de locuri de muncă şi să închidă mai multe centre de producţie şi cercetare. Compania finlandeză are de asemenea probleme serioase pe toate segmentele pieţei, de la nişa premium dominată de Apple şi Samsung la sectorul low-cost.

Wall Street Journal susţine, citând surse apropiate companiei, că RIM concediază de câteva săptămâni grupuri de cel puţin 10 angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO