Business Hi-Tech

Bulgaria vrea să ia faţa României cu taxe mici pentru companiile IT

Borislav Dimitrov, CEO Cisco Bulgaria

Autor: Mirabela Tiron

30.03.2012, 00:06 1481

"Bulgaria este o destinaţie atractivă pentu investiţii în domeniul IT. Avem un PIB de 36 de miliarde de euro, serviciile contribuind cu circa 63%. Multe companii de IT au birouri în Sofia datorită climatului economic, dar şi specialiştilor în IT", a spus Borislav Stefanov, reprezentantul Invest Bulgaria Agency, în cadrul unui eveniment în Sofia despre avantajele investiţiilor în domeniul informatic în Bulgaria.

Proiectul "Promovarea avantajelor de-a investi în Bulgaria" a fost implementat cu suportul financiar al UE prin fondurile de dezvoltare regionale, dar şi cu bani de la bugetul de stat. Bulgaria poate accesa 728 de milioane de euro de la Uniunea Europeană în perioada 2007-2013 pentru a promova sectorul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor.

Valoarea pieţei de IT a Bulgariei este estimată la 947 milioane de dolari anul trecut, din care 696 de milioane de dolari au fost generaţi de partea de hardware, iar restul de soft­ware. Faţă de anul anterior, piaţa a crescut cu circa 5%, iar anul acesta se aşteaptă o creştere cu 6%, potrivit oficialilor din industrie.

În Bulgaria sunt prezente companiile HP, IBM, Johnson Controls, SAP, Oracle, vmware, Microsoft, Cisco, CSC şi altele, cele mai multe firme au birouri în Sofia. Şi în Varna, Ruse sau Plovdiv sunt prezente câteva companii, precum Gensoft sau CSC. Potrivit unui studiu al BuddeCom (based on ITU data) din 2011, Bulgaria ocupă locul trei la viteza de co­nectare la internet, după Coreea de Sud, care ocupa locul întâi, şi România (locul doi).

Cea mai importantă piaţă de export a produselor software este SUA şi Canada (38% din produsele exportate ajung în aceste ţări), locul doi fiind ocupat de Germania cu 27%.

3.500 de studenţi obţin anual o licenţă în domeniul informatic în Bulgaria

În Bulgaria sunt 220 de licee cu profil tehnic (tehnologie informaţiei şi comunicaţiilor) şi peste 15 universităţi care oferă specializare în acest domeniu. Aproape 3.500 de studenţi din universităţile din Bulgaria obţin o licenţă în IT anual, număr similar cu cel din România. Numărul celor care se specializează în IT s-a dublat faţă de anul 2001. Circa 90% din cei care se angajează în firme de IT au absolvit Technical University (41,5%) sau Sofia University (38,8%), potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei din Bulgaria. În cadrul Sofia University învaţă aproape 25.000 de studenţi, din care 2.500 sunt înscrişi la Facultatea de Matematică şi Informatică, restul la alte facultăţi (precum cea de Limbi Străine, Drept, de Economie şi Administrarea Afacerilor şi nu numai). Pe de altă parte, în cadrul Technical University din Sofia învaţă 14.000 de studenţi a facultăţilor de electronică, telecomunicaţii şi altele.

În 2010 lucrau în firme de software 4.554 de angajaţi (faţă de 4390 în 2009), în timp ce în firme specialiazate pe hardware lucrau 4369 de angajaţi, faţă de 5784 de persoane în 2009. În industria telecom erau 11.637 de angajaţi în 2010, faţă de 13.836 de persoane cu un an în urmă iar în sectorul de system integration erau 3.686 de angajaţi faţă de 3670 de persoane în 2009.

În BPO lucrează 15.000 de angajaţi

În sectorul de BPO lucrează 15.000 de angajaţi, care generează venituri de 200 de milioane de dolari anual. Companiile din sectorul de Business Process Outsourcing (BPO) de pe piaţa bulgară deservesc clienţi din străinătate în peste 25 de limbi străine. Costurile cu salariile sunt cele mai reduse din Europa de Sud-Est (SEE), salariul mediu fiind de 327 de dolari iar chiria pentru un spaţiu de birouri variază între 9 dolari şi 19 dolari pe metru pătrat. Chiriile pentru spaţiile de birouri sunt la cel mai mic nivel din regiune, "stocul" de spaţii de birouri în Sofia este de 1,4 milioane de metri pătraţi, din care 45% sunt din clasa A. Chiria medie pe lună în Sofia pentru un spaţiu de birouri este de 12 euro pe metru pătrat, faţă de 15 euro pe metru pătrat în România , potrivit datelor de la Invest Bulgaria Agency.

Câştigă mai puţin decât în România

Salariile angajaţilor din acest sector de tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor (ICT) din Bulgaria sunt mai mici comparativ cu celor a angajaţilor din ţările vecine. Astfel ca un junior câştigă 9.580 de euro pe an în Bulgaria, faţă de 12.290 în Slovacia, 13.680 de euro în Cehia şi 15.090 euro anual în România, potrivit datelor de la Invest Bulgaria Agency, care citează datele din 2010 furnizate de Payscale. Pe de altă parte, salariul anual al unui senior ajunge la 16,720 de euro în Bulgaria, faţă de 18.000 euro în Slovacia, 19.420 euro în România şi 20.050 de euro în Cehia, arată aceeaşi sursă. Salariile din IT în Bulgaria sunt însă cu 20% mai mari faţă de salariul mediu din Bulgaria.

Seful Cisco Bulgaria: Salariile de aici din IT sunt "cele mai competitive" din Europa

"Bulgaria este destinaţia perfectă pentru o investiţie în IT, datorită tinerilor care vorbesc mai multe limbi străine şi care au pregătire în domeniul informatic, dar şi din punct de vedere al taxelor pe care le plătim", afirmă Borislav Dimitrov, directorul general al Cisco din Bulgaria.

Cisco Systems, cel mai mare producător mondial de echipamente de reţea, are 100 de angajaţi în Bulgaria. În România Cisco avea 45 de angajaţi în 2010, la afaceri de 30 de mil. de lei (7 mil. euro) şi un profit de 2,5 mil. lei (581.000 de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Borislav Dimitrov nu a dorit să facă publică cifra de afaceri a Cisco Bulgaria şi nici salariul mediu al angajaţilor, însă a precizat că în Bulgaria sunt cele mai "competitive" salarii din Uniunea Europeană. Întrebat de ZF care sunt avantajele unei investiţii în IT în Bulgaria comparativ cu una în România, Borislav Dimitrov a menţionat parteneriatele cu universităţile de profil, salariile mai reduse şi taxele plătite. "Nu sunt un expert în taxe însă ştiu că în Bulgaria plătim 10% corporate income tax rate (impozitul pe profit) şi 5% impozitul pe dividende", a spus el. Angajaţii bulgari din firme de IT vorbesc engleza, germana, rusă sau franceză.

HP are 3.350 de angajati in Bulgaria

Iravan Hira, general manager al HP Bulgaria, susţine că pe piaţa de IT din această ţară, compania pe care o conduce este lider, cu 3.350 de angajaţi şi 11.50 de contractori. "Lunar angajăm între 50 şi 120 de oameni în firma noastră, ne-am extins foarte mult de când am intrat pe piaţa în 2006. Bulgaria este ţara pe care am ales-o pentru investiţii în servicii de outsourcing", a spus el, adăugând că HP este al cincilea contributor la bugetul de stat al Bulgariei. În România, gigantul IT american estima că va ajunge la 3.600 de angajaţi în finele anului trecut, iar dacă cererea de pe pieţele externeva creşte, atunci compania ar putea deschide un al doilea centru deservicii, în alt oras decât Bucureşti. Filiala locală a companiei americane Hewlett Packard (HP), care revendică poziţia de lider al pieţei locale de IT cu cei peste 3.000 de angajaţi, a înregistrat anul trecut, dar şi în primul trimestru al anului fiscal un avans de peste 10% al veniturilor şi estimează că tendinţa se va menţine. În anul fiscal 2010, încheiat în luna septembrie, HP a anunţat la nivel global venituri de 126 mld. $, în creştere cu 10%. În primul trimestru al anului fiscal curent, încheiat pe 31 ianuarie, HP a avut venituri de 32,3 mld.$, mai mari cu 4%.

Bulgaria are 7,4 milioane de locuitori, din care 4,6 milioane de persoane sunt active pe piaţa muncii. Populaţia Sofiei este de 1,29 milioane de locuitori. Sunt 21 de universităţi din care ies anual 26.000 de studenţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO