Business Hi-Tech

Care este cea mai bună reţea mobilă de voce şi date din România? Rezultatele a 20 de teste realizate de compania germană P3

Care este cea mai bună reţea mobilă de voce şi date...

Autor: Adrian Seceleanu

25.12.2013, 19:38 7519

Diferenţele de performanţă în furnizarea serviciilor de voce şi date dintre operatorii de comunicaţii mobile din România nu sunt în general foarte mari, iar în medie calitatea serviciilor de voce şi date la nivelul pieţei este una ridicată, arată un raport al companiei germane de audit P3, publicat recent, pe baza unei serii de teste realizate în luna iulie în România.

Testele au fost realizate la solicitarea Cosmote România, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă. Anterior, doar Vodafone şi Orange România au mai apelat la P3 pentru a obţine certificări pentru calitatea serviciilor furnizate.

Varianta publică a raportului P3 livrat Cosmote include însă, pentru prima dată (pentru piaţa din România), atât “notele” obţinute de Cosmote pe durata a 30 de teste diferite care au măsurat performanţa reţelei de voce şi date a companiei, cât şi pe cele obţinute de alţi doi operatori rivali cu reţele GSM/3G.

Numele rivalilor - cel mai probabil Orange şi Vodafone, singurele companii locale care mai au reţele 2G/3G, nu apar în documentul P3 - acestea fiind înlocuite cu “Operator 1” şi “Operator 2”.

În absenţa unor teste realizate de autorităţile din România în ceea ce priveşte performanţa reţelelor de comunicaţii mobile de pe piaţa locală, raportul P3 este în prezent unicul document realizat de o entitate independentă şi accesibil marelui public care permite conturarea unei fotografii de ansamblu a calităţii serviciilor de comunicaţii mobile însă la nivelul lunii iulie 2012, în 12 oraşe mari din România în condiţiile în care testele au fost realizate în exterior, oferind astfel condiţii mai bune de recepţie a semnalului decât în interiorul clădirilor.

Cosmote nu a obţinut cel mai bun scor în toate testele, conform documentului. Datele din tabel arată că “Operatorul 1” a obţinut de 11 ori locul 1 în testele P3, de 5 ori locul 2 şi de 4 ori locul 3. Cosmote a obţinut de 8 ori locul 1, de şapte ori locul 2 şi de cinci ori locul 3. “Operatorul 2” a obţinut o singură dată locul 1, de 8 ori locul 2 şi de 11 ori locul 3.

În testele care au vizat serviciile de voce, Cosmote a obţinut cele mai bune scoruri în trei din patru teste.

Documentul P3 arată că toţi cei trei operatori locali oferă o calitate mai bună a apelurilor prin intermediul reţelelor 3G, dar şi în acest caz scorurile sunt la distanţă de cel mai bun calificativ posibil. Pe segmentul de servicii de date de pe smartphone “Operatorul 1” a obţinut cele mai bune scoruri în trei din patru teste.

Acelaşi “Operator 1” a obţinut cele mai multe “locuri 1” în celelalte teste care au vizat serviciile de date.

P3 a realizat la solicitarea Cosmote şi teste care au vizat calitatea serviciilor de date accesate printr-un modem USB.

Anterior, compania germană P3 a emis (în luna septembrie 2013) un certificat potrivit căruia  că Vodafone  oferă „cel mai bun serviciu de date pe smartphone” şi „cel mai bun serviciu de date mobile broadband” dintre toate reţelele LTE (4G) / UMTS (3G) / GSM în zonele metropolitane din România, potrivit rezultatelor unui audit realizat de compania independentă germană p3. Campania de măsurare comparativă a performanţei s-a desfăşurat între 5 şi 31 august 2013, în 19 oraşe, printre care Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti şi Sibiu.

Pe de altă parte, la jumătatea anului trecut, aceeaşi companie germană a cerificat şi faptul că Orange România are „reţeaua cu cel mai bun serviciu de descărcare de fişiere dintre toţi operatorii GSM/UMTS de pe piaţă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO