Business Hi-Tech

Care sunt cele mai performante tipuri de unitate de stocare pentru un computer şi ce preţuri au

Care sunt cele mai performante tipuri de unitate de...

Autor: Aurelian Mihai

02.02.2015, 00:03 1049
Prezent în configuraţia aproape a oricărui PC sau laptop comercializat în ţara noastră, hard diskul este acceptat fără obiecţii de majo­ritatea utilizatorilor, bucuroşi că s-au ales cu suficient spaţiu de stocare în schimbul unui preţ „la ofertă”. Mai târziu, când produsul cumpărat deja nu mai este nou iar aplicaţiile pornesc din ce în ce mai greu, puţini utilizatori înţeleg care este principala sursă a problemelor şi cum pot aduce performanţele la un nivel acceptabil.

Inventat în anul 1954 de compania IBM, hard disk-ul a cunoscut probabil cea mai specta­culoasă evoluţie dintre toate componentele care intră în alcătuirea unui sistem de calcul, iar asta fără ca principiul său de funcţionare să fie schimbat în mod fundamental.

Dacă viteza de transfer a hard disk-urilor este în prezent suficient de mare pentru a nu pune probleme la transferul fişierelor de dimensiuni mari (muzică MP3, poze, filme), timpul de acces încă măsurat în milisecunde rămâne o limitare serioasă pentru PC-urile moderne, pe care o resimţim de fiecare dată când pornim o aplicaţie sau transferăm mai multe fişiere simultan. Atât de rapid încât mişcările sale se traduc într-un zornăit sâcâitor ce reverberează prin carcasa PC-ului, braţul mobil al hard disk-ului este totuşi constrâns de legile fizicii, cererile prea numeroase primite pentru accesarea de fişiere putând genera timpi de aşteptare uşor perceptibili de utilizator.

Având drept mediu de stocare cipuri de memorie NAND Flash gestionate cu ajutorul unui procesor dedicat, dispozitivele SSD au un principiu de funcţionare fundamental diferit de clasicul hard disk. Total lipsite de piese care se învârt sau oscilează sub acţiunea unui câmp elec­tro­­magnetic, SSD-urile îşi văd perfor­man­ţele limitate doar de calitatea cipurilor de me­mo­­rie şi viteza controllerului dedicat.

Astfel, SSD-urile pot fi de sute de ori mai rapide în privinţa timpilor de acces la date şi ating viteze de transfer net superioare, însă au şi un deza­van­taj major: costul per GB al spaţiului de sto­care.

 

Citiţi întreg articolul pewww.go4it.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO