Business Hi-Tech

Carlos Slim face încă un pas către extinderea în Europa Centrală şi de Est: America Movil va prelua controlul Telekom Austria

Miliardarul mexican Carlos Slim a investit în ultimii doi ani peste 4 mld. dolari în Europa, cum­părând acţiuni la Telekom Austria şi la operatorul olandez KPN

Miliardarul mexican Carlos Slim a investit în ultimii doi ani peste 4 mld. dolari în Europa, cum­părând acţiuni la Telekom Austria şi la operatorul olandez KPN

Autor: Ioana Nita

06.05.2014, 00:05 768
Carlos Slim, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, va prelua controlul companiei Telekom Austria după ce i-a promis statului austriac că va investi peste un miliard de dolari, această mutare făcând parte din strategia miliardarului mexican de a-şi creşte prezenţa în Europa, scrie presa internaţională.

America Movil, operatorul de telecom deţinut de Slim, va investi circa 1,4 miliarde de dolari în Telekom Austria prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni, în plus faţă de cele 2 miliarde de dolari cu care va cumpăra participaţiile acţionarilor minoritari în cadrul unei oferte publice, notează CNBC.

În prezent, America Movil deţine deja o participaţie de 27% în cadrul Telekom Austria, iar statul austriac are 28% din acţiuni. Prin noul acord dintre America Movil şi compania de stat OAIG, care va fi valabil timp de 10 ani, participaţia statului austriac în cadrul Telekom Austria se va reduce la 25% plus o acţiune. Cu toate acestea, statul austriac şi-a rezervat dreptul de a numi directorul executiv şi preşedintele consiliului de administraţie al companiei, potrivit Financial Times. 

Acordul cu statul austriac reprezintă prima achiziţie de succes a miliardarului mexican în Europa, unde în ultimii doi ani a investit peste 4 miliarde de dolari, cum­părând acţiuni la Telekom Austria şi la operatorul olandez KPN. Compania olandeză a respins în repetate rânduri operaţiunile de preluare lansate de Slim. America Movil mai deţinea în februarie 27% din KPN, conform Bloomberg. Reprezentanţii America Movil au declarat că vor investi cele 1,4 mld. dolari în achiziţii pe noi pieţe, infrastructură, cercetare şi dezvoltare şi în noi produse şi servicii.

Carlos Garcia Moreno, directorul financiar al companiei mexicane, a menţionat că America Movil a început să caute oportunităţi de investiţii în alte regiuni încă de acum 2-3 ani şi că a văzut Telekom Austria ca o platformă pentru a se extinde în Europa Centrală şi de Est.

„Am ajuns la un punct în care ne-am dat seama că nu mai există loc pentru extindere în America“, a spus el în cadrul unei conferinţe organizate la Viena la sfârşitul lunii trecute.

Telekom Austria este prezentă în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est în afara Austriei - Belarus, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Macedonia, Liechtenstein şi Slovenia. La finele lui 2013, Telekom Austria avea aproximativ 2,6 milioane de abonaţi pentru serviciile de comunicaţii fixe, 20,1 milioane de clienţi pentru serviciile de telefonie mobilă şi venituri de 4,2 miliarde euro.

În România, operatorul austriac nu este prezent, piaţa locală de  profil fiind împărţită între operatorul francez Orange, grupul britanic Vodafone, nemţii de la Deutsche Telekom care deţin indirect companiile Cosmote şi Romtelecom, românii de la RCS&RDS şi americanii de la UPC.

În ultima perioadă Telekom Austria s-a limitat la achiziţii „modeste” pe pieţe pe care activează deja, însă Garcia Moreno a precizat că America Movil ia în considerarea extinderea şi pe pieţe noi.

De când Slim a intrat în Europa în 2012, pe piaţă s-au vehiculat alte posibile investiţii în ţări precum Polonia, Serbia, Turcia şi Ungaria, însă America Movil nu a confirmat zvonurile şi nu a înaintat nicio propunere de achiziţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO