Business Hi-Tech

Casa Albă propune o serie de principii etice ce vizează utilizarea inteligenţei artificiale. Se estimează că 33% din locurile de muncă la nivel global vor fi înlocuite până la jumătatea anilor 2030, incluzând aici 44% din forţa de muncă cu un nivel scăzut de educaţie

Casa Albă propune o serie de principii etice ce vizează...

Autor: Eduard Ivanovici

18.01.2020, 19:02 499

Casa Albă a declarat într-o fişă informativă că agenţiile federale ar trebui să „efectueze acţiuni de evaluare a riscurilor şi să întreprindă analize de tip cost-beneficiu înainte de orice acţiuni de reglementare a inteligenţei artificiale, cu atenţie sportită asupra stabilirii unor cadre flexibile, în locul unor reglementări care să îi mulţumească pe toţi cei implicaţi”, potrivit Reuters.

Comentariile vin într-un moment în care companiile se întrec să integreze AI şi conceptele de machine learning în afaceri pentru a rămâne competitive. Cu toate acestea, noile tehnologii ridică semne serioase de întrebare în ceea ce priveşte controlul, confidenţialitatea, securitatea digitală şi viitorul muncii.

Administraţia Trump a declarat că agenţiile ar trebui să promoveze „AI de încredere” şi „trebuie să ia în calcul dreptatea, non-discriminarea, deschiderea, transparenţa, siguranţa şi securitatea”.

„Europa şi alianţii noştri ar trebui să ocolească modelele ce nu urmăresc în mod strict inovaţia. Cel mai bun mod de a contraataca folosirea autoritară a AI este de a ne asigura că America şi partenerii săi internaţionali rămân în centrul inovării la nivel global”, au declarat oficialii de la Casa Albă.

Anul trecut, un grup de experţi din cadrul Comisiei Europeane a publicat o serie de principii etice în privinţa folosirii inteligenţei artificiale, liderii Uniunii Europene luând în calcul mai multe acţiuni de reglementare.

 Unele state americane şi-au manifestat îngrijorările vis-a-vis de aplicabilitatea AI. Comitetul de legislatură al Californiei a adoptat în septembrie un act prin care interzice pe termen de trei ani orice formă a folosirii de software-uri de identificare facială, comitetul fiind de părere că ultimele tehnologii ameninţă libertăţile civililor.

În februarie 2019, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care agenţiile federale îşi vor dedica tot mai multe resurse şi vor investi substanţial mai mult în cercetarea, promovarea şi pregătirea tehnologiei AI.

Un studiu din 2018 al companiei de consultanţă PwC arată că 30% din locurile de muncă la nivel global se vor afla în situaţia în care vor fi înlocuite de AI până la jumătatea anilor 2030, incluzând aici 44% din muncitorii cu un nivel scăzut de educaţie. Din studiu mai reiese faptul că automatizarea ar putea creşte produsul intern brut cu 15.000 miliarde de dolari până în 2030.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO