Business Hi-Tech

Cassin, Orange Group: Tarifele de licenţă trebuie să stimuleze investiţiile

Cassin, Orange Group: Tarifele de licenţă trebuie să stimuleze investiţiile

Autor: Adrian Seceleanu

13.03.2012, 22:06 389

România ar trebui să se uite la ceea ce s-a întâmplat în alte ţări care au organizat licitaţii pentru frecvenţele de telefonie mobilă şi să folosească aceste experienţe pentru a creiona un caiet de sarcini care să stimuleze investiţiile operatorilor şi să le ofere investitorilor străini predictabilitate pe termen lung, a declarat marţi Elisabeth Cassin, vicepreşedinte Group Spectrum Office în cadrul Orange Group, în cadrul unei conferinţe organizate la Bucureşti de o asociaţie a Cosmote, Orange şi Vodafone.

"Transparenţă, predictabilitate şi timing - sunt lucrurile care ar trebui să fie urmărite atunci când se stabileşte designul licitaţiei", a spus oficialul Orange Group. "Avem nevoie de claritate pe termen lung. Trebuie să ştim la ce să ne aşteptăm în următorii 10, 15 ani".

România - prin autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM) - va publica miercuri prima variantă a caietului de sarcini pentru cea mai mare licitaţie de spectru radio din istorie, care va stabili ce operatori vor oferi servicii de comunicaţii mobile până în anul 2029.

Elisabeth Cassin a mai spus că reorganizarea spectrului care va fi realizată odată cu licitaţia ar trebui să aibă loc pe o perioadă suficient de lungă, astfel încât operatorii să nu pună în pericol calitatea serviciilor furnizate clienţilor. "În Elveţia şi Franţa eliberarea spectrului a avut loc între 3 şi 5 ani. Acest proces trebuie să aibă loc într-un timp rezonabil, fără a afecta consumatorii".

Oficialul Orange Group a mai spus că statul ar trebui să-şi urmărească pe termen lung interesele şi să nu se uite doar la veniturile obţinute în acest an, prin taxa de licenţă. "Nu cred că licitaţia ar trebui să aibă un design care să urmărească doar maximizarea veniturilor statului, ci să aibă un rezultat favorabil pentru piaţa de telefonie mobilă. Nu cred că este nevoie de grabă ci este nevoie de timp. În Elveţia, Franţa şi Spania operatorii au avut până la un an de zile înainte de licitaţie pentru a studia documentele. Dacă există obligaţii impuse prin licenţă acestea ar trebui să fie valabile pentru toţi operatorii, nu doar pentru unii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO