Business Hi-Tech

Cătălin Marinescu, directorul ANCOM: Procedura pentru licitaţia 5G poate fi demarată în 2017

Cătălin Marinescu, directorul ANCOM: Procedura pentru...

Autor: Anca Olteanu

27.03.2017, 14:48 247

„Poate fi oricând (n.r. oportună demararea procedurilor pentru licitaţia 5G), poate fi şi anul acesta, dar ar trebui să fie predictibil, nu peste noapte”, a spus Cătălin Marinescu, directorul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Conform deciziei Comisiei Europene, banda de 700 de megahertzi va fi disponibilă din 2020. „Dacă ne luăm după deciziile Comsiei Europene, practic e disponibilă pentru utilizare liberă începând cu 2020, dar eu cred că operatorii, ca în cazul licitaţiei anterioare, au nevoie de un an, doi, de pregătire”, a precizat Marinescu.

Potrivit directorului ANCOM, anul 2020 a fost stabilit ca reper pentru că „sunt foarte multe ţări din Europa care folosesc această bandă pentru televiziune digitală terestră, iar dintre vecinii noştri cred că toţi, cu excepţia Ungariei, o folosesc. Ei vor trebui să o elibereze. Eliberarea înseamnă costuri”, a explicat reprezentantul ANCOM.

„Decizia de oportunitate privind organizarea licitaţiei este a Guvernului. ANCOM-ul o organizează. Nu cred că este devreme nici anul acesta dacă se organizează, dar anul următor va fi obligatoriu”, a precizat Marinescu.

5G este un standard de telecomunicaţii. Tehnologia 5G permite datelor mobile să circule la o viteză semnificativ mai mare decât 4G.

Cătălin Marinescu şi-a înaintat demisia pentru finalul lunii aprilie, urmând ca din luna mai să ocupe funcţia de şef al Diviziei de Strategie în cadrul Secretariatului General al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, organism specializat al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cu sediul la Geneva. În cadrul acestei instituţii, guvernele şi sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de reţele de telecomunicaţii. Marinescu a condus ANCOM timp de opt ani.

Numirea directorului ANCOM se face de Preşedintele României, la propunerea Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO