Business Hi-Tech

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM: În 2015 piaţa de mobile a crescut din toate punctele: număr de utilizatori, intensitate, cifră de afaceri. Este o creştere accelerată a serviciilor 4G, de 243%

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM:  În 2015...

Autor: Ştefan Stan

16.05.2016, 10:36 282

Una dintre tendinţe principale pe piaţa de mobil în anul 2015 faţă de anul 2014 este creşterea accelerată a conexiunilor 4G. O a doua tendinţă este mişcarea utilizatorilor dinspre prepay spre post-pay, unde se vede o sădere clară a utilizării cartelelor prepay şi mutarea lor spre postpay, datorită Interneteului. O a treia tendinţă este legată de creşterea gradului de utilizare a serviciilor mobile, pe toate segmentele, inclusiv ca număr de SMS-uri sau roaming, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, în cadrul conferinţei ZF Mobilio 16.

Din 2010 cifra de afaceri a României din telecom avem cea mai mare creştere proporţională a operatorilor din România, urmată de Franţa. Este îmbucurător faptul că industria telecom din România îşi revine destul de repede.

Internetul este motorul. Avem 18,7 mil. de conexţiuni active, o creştere de 16%. Avem o dublare a traficului total, aproape 99.000 terrabytes şi un trafic mediu lunar care se dublează, la 0,48 GB.  

Traficul pe fix reprezintă încă 97% din totalul internetului folosit. Porţiunea internetului mobil este încă relativ mică. Avem aproximativ 14,7 milioane de conexiuni active în bandă largă, o creştere de 22%. Pe 4G avem 2,7 milioane, o creştere de 243%. Creşterea conexiunilor pe bază de abonamente a ajuns la 9 milioane, adică o creştere de 40%, iar pe cartelele prepay avem 5,7 milioane, o creştere de numai 1%.

Numărul de utilizatori de telefonie mobilă s-a păstrat relativ constant, însă se vede o creştere a utilizării pe bază de abonament. Avem aproximativ 10,7 mil. de utilizatori, o creştere de 8,3%, iar pe bază de cartele preplătite, o scădere de 4,7%, la 12,5 milioane.  

Avem un trafic total de voce de aproape 70 de miliarde de minute, o creştere de 4%, durata medie relativ la fel, de 2,32 minute. Trafic lunar per cartelă sim activă este de 4 ore şi 13 minute şi 74 SMS-uri. Pe SMS-uri avem o creştere uşoară, ceea ce arată că utilizarea WhatsApp-ului sau a serviciilor de instant-messaging, ne-a făcut să utilizăm mai mult, nu să scădem un anumit trafic pentru un animit serviciu.

Avem o creştere semnificativă a traficului în roaming, unde scăderea tarifelor a stimulat consumul.

Numrul impresionant de terminale smartphone vândute influneţează cifra de afaceri, dar avem şi pe servicii creştere pe toate segmentele de utilizare, şi pe voce, şi pe date.

Este important de înţeles că acum în telecom nu vorbim doar de industria de comuncaţii electronice, ci de impactul pe care această industrie îl are în eficientizarea proceselor din economie. Internetul lucrurilor va schimba utilizarea, filosofia autentificării în reţelele mobile.

Şi reglementarea trebuie să se schimbe. În centrul reglementării trebuie să fie utilizatorul şi apărarea dreptului utilizatorilor. Sunt aplicaţii care furnizează aceleaşi servicii ca operatorii tradiţionali. Vom începe de anul viitor să strângem date statistice vizavi de volumele de apeluri prin aplicaţii.

Există discuţii foarte aprinse între reglementatorii europeni şi Comisia Europeană vizavi de schimbarea directivelor. Noi trebuie să respectăm regulile pe care le impune UE. Există o discuţie pe revizuirea cadrului de reglementare. Comisia Europeană încearcă să redefinească acest cadru. Comisarul spunea că nu este normal să vină cu maşina din Germania la Bruxelles să îi sară roamingul pe diverse ţări.

 

Cred că anul 2016 va fi un an de creştere pentru industrie. Cred că vom vedea din ce în ce mai multe astfel de proiecte aplicate, implementate. Proiectele începute şi dezvoltate vor stimula industria. Vrem din ce în ce mai mult să fim conectaţi, vrem să avem acces de pe orice terminal la toate fişierele noastre. Din studiul de piaţă pe care l-am făcut toţi utilizatorii vor să fie conectaţi la Internet. Modul acesta de viaţă se va dezvolta în continuare, iar aceasta va stimula piaţa de comunicaţii electronice şi va stimula şi afacerile.

Una dintre principalele noastre sarcini este să nu încurcăm inovaţia prin supra-reglementare. Am avut o întâlnire foarte interesantă la autoritatea telecom din Olanda. Acolo s-a discutat dacă Europa e în faţa SUA sau de ce inovaţia merge mai bine în SUA. Una dintre concluzii este că în Europa se aşteaptă finanţări din zona de stat, în timp ce în State toate finanţările se fac din mediul privat. În Europa stigmatizăm eşecurile, pentru că în SUA din toate afacerile, foarte puţine reuşesc, dar acelea sunt subliniate. Nu se subliniează cât de rău au făcut unii. De aceea este nevoie de piaţă unică, să fie o piaţă suficient de mare ca orice idee bună care se implementează să îşi poată câştiga banii rapid, şi iniţiativa privată să crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO