Business Hi-Tech

CE a amendat gigantul american Qualcomm cu aproape 1 mld. euro

CE a amendat gigantul american Qualcomm cu aproape 1 mld....

Autor: Ioana Nita

25.01.2018, 00:00 424

Producătorul american de cipuri Qualcomm a fost amendat cu 997 milioane euro (1,23 miliarde dolari) de către comisia europeană antitrust fiindcă a plătit gigantului Apple miliarde de dolari pentru ca acesta să folosească doar cipurile lui, eliminând astfel din joc competitori precum Intel, scrie agenţia Reuters. 

Autorităţile europene au declarat că investigaţia a început în 2015 şi a vizat perioada dintre 2011 şi 2016 în care Qualcomm a dominat piaţa de cipuri pentru dispozitive 4G. „Qualcomm a plătit miliarde de dolari către un client-cheie – Apple, astfel încât acesta să nu cumpere de la competitori”.

Aceste plăţi nu au reprezentat o reducere a preţului, ci au fost făcute cu condiţia ca Apple să folosească exclusiv cipurile Qualcomm pentru iPhone-uri şi iPad-urile sale”, a declarat comisarul european Margrethe Vestager.

„Practic, nici un rival nu a putut să concureze cu Qualcomm pe această piaţă, indiferent cât de bune ar fi fost produsele lui”, a adăugat ea. Amenda dată de Comisia Europeană reprezintă 4,9% din cifra de afaceri a Qualcomm din 2017.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO