Business Hi-Tech

Ce electronice au cumparat romanii in criza: MP3 playere, aparate radio si telefoane mobile

30.07.2009, 00:00 58

In ultimele zece luni, numarul de romani care detin un telefon fix in casa a scazut cu 7,5%, in timp ce procentajul celor care au un MP3 player a urcat cu 7,4%, potrivit datelor unui studiu realizat de DaedalusMillwardBrown pentru asociatia EcoTic.

Comparativ cu studiul similar realizat in septembrie 2008, procentajul de persoane care detin un dispozitiv de redat fisiere audio MP3 a crescut de la 30,5% la 37,9%, in timp ce procentul romanilor care detin un telefon fix a scazut de la 86,2% la 78,7%.

Studiul Daedalus a fost realizat in perioada 29 iunie - 6 iulie 2009 pe un esantion de 1.000 de persoane din orasele cu peste 50.000 de locuitori. Cresteri importante s-au inregistrat si pe segmentul de aparate radio (51,3% - 58,9%), playere DVD (63,5% - 67,3%) si telefoane mobile (93% - 99%).

"Telefoanele fixe devin usor anacronice pentru populatie, pentru ca aproape toata lumea are sau isi cumpara un telefon mobil. Pentru segmentul profesional, telefoanele fixe raman importante insa", a comentat Valentin Negoita, presedintele EcoTic, asociatia de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Pe segmentul de computere personale (laptop/desktop), rata de penetrare a crescut de la 84,8% la 86,9%.

 

Romanii pastreaza electronicele pana cand se strica

Conform studiului, un numar mult mai mic de respondenti ca anul trecut au precizat ca detin echipamente mai vechi de cinci ani, tendinta valabila pentru majoritatea produselor. Pe segmentul telefoanelor mobile, pe fondul scaderii puterii de cumparare, s-a consemnat o scadere de 6% a numarului de persoane care detin un terminal de mai putin de un an.

Pe de alta parte, cea mai mare parte a consumatorilor spun ca intentioneaza sa foloseasca electronicele pe care le detin pana cand acestea se strica. Procentajele variaza intre 40% si 58% in functie de gama de produse.

Spre exemplu, 45% din respondentii care detin un laptop spun ca nu au de gand sa il schimbe pana cand acesta nu mai este functional, in timp ce doar 7% se gandesc la un upgrade in mai putin de un an. In timp ce majoritatea gospodariilor au frigider, masina de spalat, aspirator, a crescut numarul de persoane care detin cuptor cu microunde (61,0% - 68,1%), robot de bucatarie (45,3% - 51,2%), dar si aparate electrice de ras (26,6% - 34,2%).

Studiul Daedalus mai releva faptul ca peste 60% din romani detin in casa echipamente nefunctionale, cei mai multi spunand ca nu stiu ce sa faca cu ele. 26% intentioneaza sa le repare si doar 6% le pastreaza pentru perioada de colectare.

Factorul care i-ar motiva cel mai mult pe romani sa renunte la electronicele si electrocasnice defecte din casa sunt campaniile de buy-back, prin care consumatorii primesc o reducere la achizitionarea unui echipament nou atunci cand il predau pe cel vechi, a precizat Negoita.

Pe de alta parte, peste 90% dintre respondenti admit ca activitatea de colectare selectiva a deseurilor este importanta, insa in continuare nu actioneaza in aceasta directie.

Ei sunt dispusi sa adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar in masura in care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor.

 

Reciclarea electroIT, un business de cel putin 15 mil. euro

Piata de gestionarea a deseurilor de echipamente electrice si electronice s-ar putea ridica anul acesta la 15 mil. euro, nivel similar cu cel inregistrat anul trecut, pe fondul prabusirii vanzarilor de echipamente in primul semestru al anului, considera Valentin Negoita, care estimeaza un declin de 60% comparativ cu 2008.

EcoTic a fost fondata in 2006 si numara peste 300 de membri. Asociatia a colectat si reciclat anul trecut 9.000 de tone de deseuri electrice si electronice, reprezentand 50% din totalul pietei, conform propriilor estimari.

Pentru 2009, asociatia si-a propus sa gestioneze peste 10.350 de tone de deseuri, pe o piata estimata la 18.000 - 19.000 de tone.

 

Concluziile studiului Daedalus privind piata de electronice

  • A crescut penetrarea aparatelor de mici dimensiuni
  • Se constata o teninta de renuntare a folosirii aparatelor cu o vechime mai mare de cinci ani
  • Desi a scazut procentul persoanelor care pastreaza in gospodarie echipamente nefunctionale, o mare parte continua sa le pastreze deoarece nu cunosc foarte bine alternativele
  • Acestea ar trebui cointeresate fie prin oferirea de reduceri la achizitia de noi echipamente, fie prin colectarea produselor vechi de la domiciliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO